杏MAP导航

Шукати

Редакц?йна колонка

Р?зн? обставини та засоби, але м?с?я та сама: 80-р?ччя нашо? редакц??

Укра?нськ?й редакц?? ?Рад?о Ватикану – Vatican News? виповнилося 80 рок?в.

о. Тимотей Т. Коцур, ЧСВВ – Ватикан

«Супроводжую зустр?ч сво?ю молитвою, наполегливою молитвою, бо там потр?бен мир, ? вас запрошую чинити те саме», – цими словами, сказаними оп?вдн? п?д час традиц?йно? нед?льно? зустр?ч? з паломниками у Ватикан? з нагоди молитви «Ангел Господн?й», минуло? нед?л? Папа Франциск закликав увс?х католик?в молитися за плоди «миру в справедливост?» в?д зустр?ч? л?дер?в Укра?ни, Рос??, Н?меччини та Франц??, що мала в?дбутися наступного дня в Париж?.

Слова п?дтримки Глави Католицько? Церкви та запевнення у молитв? виявилися важливими для багатьох укра?нц?в, не лише католик?в. В?деоролик з? словами Свят?шого Отця, опубл?кований на стор?нц? Facebook укра?нсько? редакц?? «» з’явився на стор?нках пров?дних засоб?в сусп?льно? комун?кац?? кра?ни, супроводжуваний пов?домленням ?з порталу «Vatican News».

«Голос Папи в д?алоз? з? св?том», – п?д таким гаслом уже майже 90 рок?в свою м?с?ю в св?т? комун?кац?? та ?вангел?зац?? зд?йсню? Рад?о Ватикану, одна з найстарших рад?останц?й св?ту, споруджена винах?дником рад?о ?уль?льмо Маркон?. Й одн??ю з найдавн?ших у сп?льнот? редакц?й колективу, що ? в?дображенням вселенськост? Церкви, ? укра?нська редакц?я.

Протягом рок?в пересл?дувань, долаючи перешкоди, створен? системами заглушення рад?осигналу, в пер?од в?дродження Церкви, висв?тлюючи в рад?опередачах перш? кроки на свобод? й коментуючи Папськ? богослуж?ння на телебаченн?, в нов?тню епоху – через супутник та на стор?нках к?лькох верс?й ?нтернет-портал?в, а також у соц?альних мережах, наша редакц?я несе слухачам та ?нтернет-користувачам Боже слово, молитву Церкви та голос Наступника святого Петра.

Два роки тому редакц?? Ватиканського Рад?о влилися до ново? ?нформац?йно? системи Святого Престолу, названо? «Vatican News», що ? плодом реформи, яка розпочалася 27 червня 2015 року Апостольським листом Папи Франциска «Актуальний комун?кац?йний контекст». Нова система, виходячи за меж? поняття просто? цифрово? конвергенц??, ма? нам?р в?дпов?сти й деякою м?рою випереджувати пост?йн? зм?ни м?сць та форм комун?кац??, висловлюючись ? вза?мод?ючи на багатомовному, мультикультурному, багатоканальному, мультимед?йному та р?зноплатформовому р?внях.

У травн? минулого року до оновлено? комун?кац?йно? системи при?дналася укра?нська редакц?я. Але хоч зм?нюються засоби й форми подання, незм?нною залиша?ться м?с?я: не лише ?нформувати, але, поширюючи повчання ?пископа Риму, пропонувати ?нтерпретац?йний ключ у св?тл? ?вангел?я, под?й, що в?дбуваються у св?т?.

А розпочалося все короткою передачею з Ватикану, що вийшла в еф?р 14 грудня 1939 року…

14 грудня 2019, 07:14