杏MAP导航

Шукати

Прямуючи вперед, вкор?нен? у пам’ят?: 80-р?ччя укра?нсько? редакц?? РВ

З нагоди 80-р?ччя Укра?нсько? редакц?? ?Рад?о Ватикану – Vatican News? запрошу?мо згадати разом з нами основн? моменти пройденого шляху на служ?нн? зв?щення Божого слова та поширення голосу Римських Архи?ре?в.

c. Л?д?я Короткова, СНДМ, – Ватикан

В?с?мдесят рок?в тому на хвилях Рад?о Ватикану вперше залунала укра?нська мова й розпочалась д?яльн?сть укра?нського в?дд?лу. В?дтод? наш? передач? звучать день за днем, в ус?х часах – в?д пр?рви найглибшо? ?, здавалося б, безнад?йно? темряви, яку пережили в?руюч?, до дн?в в?дродження й оновлення, зм?цнення церковного й духовного життя, – вони з над??ю на кращ? часи супроводять р?дний народ.

Далекоглядний задум Праведного Митрополита

З першим днем вересня 1939 року вибухнула друга св?това в?йна, а через два тижн? в Зах?дну Укра?ну вв?йшли радянськ? в?йська. Слуга Божий митрополит Андрей Шептицький добре розум?в, як? важк? дн? настають для Укра?нсько? Греко-Католицько? Церкви. Дарма, що сконф?сковано ввесь видавничий матер?ал, друкарськ? машинки тощо: митрополит зверта?ться до духовенства з докладними розпорядженнями, як? переписуються рукою (а було ж тод? понад 1200 параф?й!). Та в?н, однак, передбача?, що незабаром ? це вже не буде можливим, тож пише листи до Апостольсько? Столиц?, пов?домляючи тривожн? новини та прохаючи п?дтримки й розпоряджень.

? ось так у листопад? 1939 року, кр?зь закрит? кордони, серед великих труднощ?в ? небезпек, до Риму прибув та?мний посланець в?д Митрополита Шептицького та владики Йосафата Коциловського. Тод?шньому Пап? П??в? Х?? переказано багато прохань, а одним з найб?льших було наступне: можлив?сть розпочати рад?омовлення укра?нською мовою – ?диний спос?б зберегти зв’язок з Апостольським Престолом, а, отже, зберегти ? католицьку в?ру. Папа П?й Х?? негайно доруча? ввести укра?нську мову в передач? Рад?о Ватикану, як? розпочались не так давно, а саме 12 лютого 1931 року, й у т? часи велись т?льки чотирма мовами.

Перша передача

Загальне кер?вництво Ватиканським Рад?о було доручене Отцям ?зу?там, а переговори в створенн? укра?нсько? програми велись м?ж тод?шн?м Головним Настоятелем Товариства ?сусового о. Влодз?межем Л?духовським та тод?шн?м Протоархимандритом Васил?янського Чину о. Дион?с??м Ткачуком. П?сля в?дпов?дно? домовленост?, в?н доручив о. Йосафатов? Лаба?в?, ЧСВВ, тод?шньому ректоров? Папсько? Колег?? святого Йосафата в Рим?, орган?зувати укра?нськ? передач?.

На превеликий жаль, нема? жодного звукозапису укра?нських програм в?с?мдесятир?чно? давност?. Не можемо в?дтворити н? голосу першого диктора, тод? студента-богослова Гаври?ла Букатка, що пот?м став Крижевацьким ?пархом, загально в?домим ? любленим в Югослав?? ?пископом, ан? о. д-ра Михайла Ваврика, ЧСВВ, першого редактора й кер?вника укра?нсько? секц??, який згодом був також ? диктором. Перш? передач? виходили у прямий еф?р без запису на магн?тну пл?вку. Н? тод?, н? в п?зн?ш? часи, н?хто нав?ть ? не думав, щоб зберегти магн?тн? записи для ?стор??, для майбутн?х покол?нь. Коп?тка, непом?тна праця служ?ння Церкв? й р?дному народов? велась скромно й тихо.

На щастя, залишився щоденник о. Теодос?я Галущинського, ЧСВВ, духовника колег?? святого Йосафата. В?н дуже дбайливо записував ус? щоденн? под??. У цьому ц?нному щоденнику чита?мо наступне (збер?гаючи мову ориг?налу):

“14 грудня 1939 року, четвер. Нин? перший раз Ватиканське Рад?о дало тижневу опов?стку в укра?нськ?й мов?. Пише т? опов?стки о. Ваврик Михайло, в?церектор, а виголошу? питомець Гаври?л Букатко. Його вибрав о. ректор ? задля голосу, а ще б?льше тому, що в?н з Югослав??, бо хто-небудь з Галичини м?г би наразити свою р?дню на большевицьку п?мсту.”

Запис у щоденнику о. Галущинського
Запис у щоденнику о. Галущинського

Практика виявила, що заняття студента-богослова нелегко погодити з вимогами точност? рад?опередач, тому згодом сам перший редактор, о. Михайло Ваврик, не т?льки писав, але й виголошував рад?опередач?. Ось уривок ?з його спогад?в про початки укра?нського рад?омовлення у Ватикан? (збер?га?мо його мову):

“Гадаю, що н?яка р?ч не заскочила мене так дуже, як пропозиц?я, котра прийшла з вершин, в?д нашого настоятеля. Бо сл?в мен? забракло, коли пок?йний о. Лабай, у сам празник святого Йосафата 1939 року, доручив мен? завдання приготовлятись до рад?омовлення. М?й непом?тний голос став, так би мовити, тим в?дгомоном, що посилений добротою Апостольського Престолу, звернувся до народу страждального, нав?щеного в?йною, народу вс?ма залишеного, того народу, котрий добував ?з себе останки зусиль, аби встоятись проти навали комун?стичного ате?зму. ? все це, весь той, сказати б, плач над ру?нами, якоюсь м?рою розбуджував у мен? сили, щоб усю н?ч, аж до 5 години ранку, працювати: вдаряти по клав?шах друкарсько? машинки – ? то перший раз, ?? ж бо до того часу я не вживав. Оте рад?омовлення тривало майже 4 роки. Я був першим ? останн?м, котрий розпочав ? зак?нчив перший пер?од програм, визначений Ватиканським Рад?о. Стримала нас згодом, певною м?рою, окупац?я Риму та вс? т? пово?нн? роки. А тепер усе так дуже розвинулось, так страшенно розрослось, то ? в нас над?я, що ласка Божа буде нам допомагати. Так тод? нехай Боже Провид?ння пособля? цьому апостолятов?, щоб дало воно новий доплив щедро? ласки, а душ? слухач?в нехай обраду? свят?стю.”

Отець Ваврик розпов?в про це 1974 року, коли в?дзначалось 35-р?ччя укра?нського в?дд?лу. На жаль, уже нема? в живих першого редактора – в?н в?д?йшов по в?чну нагороду у березн? 1984 року у США.

Розвиваючись протягом десятир?ч

Укра?нськ? передач? почались одн??ю, п?вгодинною передачею на тиждень, пот?м – дв?ч? на тиждень. Передавались новини про д?яльн?сть Папи й Апостольського Престолу, про життя Католицько? Церкви, повчання для священик?в, пов?домлення про життя укра?нсько? громади в д?аспор?.

В?д першого кроку, зробленого 14 грудня 1939 року, почався великий апостолят, якому вс? т?, що протягом в?с?мдесяти рок?в трудились в укра?нському в?дд?л?, самов?ддано в?ддали сво? знання, сили й роки свого життя. Кер?вниками укра?нського в?дд?лу були отц?-васил?яни: Михайло Ваврик, Микола Когут, ?сидор Патрило, Володимир Ковалик, Мелет?й Войнар, Атанас?й Великий, Род?он Головацький, Климент?й Корча??н, Августин Тенета, Прокоп?й Лотоцький, а в?д 2007 року – Тимотей Коцур.

Перш? кер?вники
Перш? кер?вники

Укра?нський в?дд?л проходив шляхом пов?льного розвитку – з одн??? п?вгодинно? передач? на тиждень укра?нськ? програми поступово почали передаватись щоденно. Спочатку кер?вники сам? були ? редакторами, ? дикторами, а ?з зб?льшенням еф?рного часу зростала й к?льк?сть сп?вроб?тник?в. Серед заслужених сп?вроб?тник?в треба назвати пок?йного Блаженн?шого кардинала Мирослава ?вана Любач?вського; пок?йного владику Мирослава Марусина, вислуженого Секретаря Сх?дно? Кон?ре?ац??; владику Софрона Мудрого, ЧСВВ, з ?вано-Франк?вська, колишнього ректора Колег?? Святого Йосафата; владику Юр?я Джуджара, ?парха у Серб??; владику Мирона Мазура, ЧСВВ, ?парха Прудентополя в Бразил??, та багатьох ?нших ?пископ?в ? священик?в.

Сл?д згадати, що п?сля виходу з п?дп?лля, з 1989 до 1993 року, в т?сн?й сп?впрац? ?з Сестрами Служебницями в Рим?, укра?нський в?дд?л д?яльно допом?г у пересилц? коло 90.000 рел?г?йних книжок на майже 25.000 адрес з Укра?ни.

Листування з? слухачами на початку 90-х рок?в минулого стол?ття
Листування з? слухачами на початку 90-х рок?в минулого стол?ття

Протягом 80-ти рок?в у програму укра?нсько? редакц?? Рад?о Ватикану входили р?зноман?тн? передач? рел?г?йного, ?нформац?йного та культурного зм?сту про д?яльн?сть та повчання Папи й Апостольсько? Столиц?, про життя Католицько? Церкви, про под?? укра?нського церковного життя, рел?г?йно-осв?тн? передач? на р?зн? теми: про укра?нських святих, святков? програми, передач? для д?тей та молод?, для хворих ? похилих в?ком, для батьк?в ? виховател?в, катехитичн? передач?, пояснення Святого Письма ? Святих Тайн, в?ровчення, соц?ально? доктрини Церкви, бес?ди, репортаж?, ?нтерв'ю, огляди преси, концерти духовно? музики, в?дправи Святих Л?тург?й, молебн?в, акаф?ст?в.

В пер?од антицерковних пересл?дувань передач? Ватиканського Рад?о були ?диним джерелом ?вангел?зац?? та ?нформац?? про Папу, Католицьку Церкву та ?? вчення, формуючи св?тогляд ? християнськ? переконання к?лькох покол?нь католик?в Укра?ни.

?днання через Святу Л?тург?ю

Протягом довгих десятир?ч Свята Л?тург?я, яка транслювалась з каплиц? Рад?о Ватикану, була для сотень тисяч в?руючих ?диною можлив?стю взяти участь у богослуженн?. Сп?ван? Божественн? Л?тург?? в укра?нському обряд? на хвилях Рад?о Ватикану пройшли дек?лька етап?в розвитку. В сороков? роки минулого стор?ччя вони транслювались принаг?дно, з Юв?лейним Святим 1950-им Роком почали транслюватись один раз на м?сяць в?д 1966 року – щонед?л? та п?д час б?льших церковних празник?в та з приводу ?нших важливих под?й у житт? Церкви.

Свята Л?тург?я в каплиц? Благов?щення Рад?о Ватикану. Диригу? Тат?яна Шуфлин
Свята Л?тург?я в каплиц? Благов?щення Рад?о Ватикану. Диригу? Тат?яна Шуфлин

Протягом цих 80-ти рок?в Святу Л?тург?ю в?дправляли та пропов?дували десятки укра?нських ?пископ?в та сотн? священик?в. У сп?в? нед?льних Л?тург?й чергувались хори Папських колег?й у Рим?, хори укра?нських параф?й, а понад 50 рок?в сп?вав хор Сестер Служебниць з Риму. Тепер, як ? на початку трансляц?й Божественних Л?тург?й, обов’язок сп?ву п?д час богослужень спочива? на Папськ?й Колег?? святого Йосафата. Майже 3200 Божественних Л?тург?й – це п?дсумок понад 50-р?ччя щонед?льних в?дправ.

Прямуючи у майбутн?

В рамках реформ, започаткованих Папою Франциском, наприк?нц? червня 2015 року було створено нове в?домство Римсько? Кур?? – Секретар?ат з питань комун?кац??, що ув?брав у себе вс? тогочасн? ватиканськ? засоби ?нформац??, що згодом перейменований у Дикастер?ю в справах комун?кац??. Наприк?нц? 2017 року в ?нтернет? з’явився портал «Vatican News» – нова комун?кац?йна система Апостольсько? Столиц?, до яко? в?д 23 травня 2018 року влилася також укра?нська редакц?я.

Перейнявши спадщину сво?х попередник?в у поширенн? Божого слова, в ?вангел?зац?? народ?в, яку Христос доручив Сво?й Церкв?, служачи Католицьк?й Церкв? в Укра?н? й р?дному народов?, на хвилях Рад?о Ватикану – Рад?о Папи та в укра?нськ?й редакц?? «Vatican News» тепер трудяться о. Тимотей Коцур, ЧСВВ, кер?вник, о. Теодос?й Грень, ЧСВВ, та Св?тлана Духович. А допомагають ?м с. Л?д?я Короткова, Служебниця Непорочно? Д?ви Мар??, в?дома в еф?р? як сестра ?рина, та Тат?яна Шуфлин, яку знають як Ксеню Верховинець, ? яка трудиться в Рад?о Ватикан? вже понад 50 рок?в, як редактор, диктор та диригент хор?в.

14 грудня 2019, 07:10