杏MAP导航

S?k

Hvit r?yk Hvit r?yk  (AFP or licensors)

Sede vacante. Dag for dag

Sede vacante endte torsdag 8. mai med valget av pave Leo XIV.

Vuokko-Helena Caseiro – Vatikanstaten

Torsdag 8. mai

Fra og med i dag vil det bli gjennomført to avstemninger om formiddagen og to om ettermiddagen. Det sendes opp røyk to ganger daglig – én gang ved slutten av formiddagen (rundt kl. 12) og én gang om kvelden (rundt kl. 19). Når en ny pave er blitt valgt, vil røyksignalet kunne komme tidligere, allerede rundt kl. 10:30 eller rundt kl. 17:30.

Kl. 11:51 kom det svart røyk. Formiddagens to avstemninger er over uten at noen pave er blitt valgt. Rundt 12 000 mennesker var til stede på Petersplassen.

Kl. 18:08 kom det hvit røyk. Så ringte kirkeklokkene. Det kom musikk. Folk ropte «viva il Papa!». Det kom mer musikk, blant annet Vatikanets hymne. Folk ventet. Til slutt lød Habemus papam, og den nye paven, Leo XIV kom ut på den sentrale balkongen.

Petersplassen ved hvit røyk

Onsdag 7. mai

Kl. 10 ble det feiret pro eligendo Pontifice-messe i Peterskirken. Se .

. Her er  for prosesjon og edsavleggelse. Se en , en  («Alle ut») og en . Det ble holdt én avstemning. Først kl. 21 kom røyken. Den var svart. Rundt 45 000 mennesker stod da på Petersplassen og ventet. Se en .

Se en slik de var rett før konklavet begynte.

Kardinal på vei til generalkongregasjon
Kardinal på vei til generalkongregasjon   (ANSA)

GENERALKONGREGASJONENE FØR KONKLAVET

I tiden fram til konklavet startet, onsdag 7. mai, hadde kardinalene tolv forberedende møter, såkalte «generalkongregasjoner». De leste i  – den apostoliske konstitusjonen som regulerer sede vacante og pavevalg –, de tok nødvendige avgjørelser, og drøftet situasjonen i Kirken og i verden og hvilke egenskaper den neste paven bør ha. Alle de 252 kardinalene kunne delta på generalkongregasjonene. Kun de 135 som ennå ikke hadde fylt åtti år da pave Frans døde, er stemmeberettigede og kan delta i konklavet. Av disse 135 er det 133 som virkelig kommer til å delta.

Tirsdag 6. mai

173 kardinaler, hvorav 130 stemmeberettigede, møttes.

Følgende temaer ble tatt opp: Pave Frans’ reformer, som trenger å bli videreført – lovgivning om overgrep, økonomiske spørsmål, kurien, synodalitet, fredsarbeid, og omsorg for skaperverket –; den nye paven er kalt til å arbeide for fellesskap og være en brobygger, en lærer i menneskelighet og ansiktet til en barmhjertig-samaritan-Kirke; i tider preget av krig, vold og dyp polarisering trengs en barmhjertighetens, synodalitetens og håpets pave; kirkerett og pavens make; splittelser og kardinalenes rolle i Kirken; Kristi kongefest og Verdensdagen bør ses i sammenheng; behovet for kardinalkollegiet kommer sammen i forbindelse med konsistorier; innvielse i kristenliv og opplæring som misjonerende handlinger; minnet av trosmartyrers vitnesbyrd i konfliktområder og på steder med begrenset religionsfrihet; klimaendringer; dato for påsken, konsilet i Nikea og økumenisk dialog.

Fiskerens ring ble ødelagt – se . Fredsappellen ble lest opp (se under). Se  fra dagens generalkongregasjon.

Kardinalene kom med en fredsappell: De konstaterer at det ikke har vært fremgang i fredsarbeidet i Ukraina, Midtøsten og mange andre steder i verden. «Tvert imot har angrepene blitt mer intense, særlig med skade for sivilbefolkningen». Derfor oppfordrer kardinalene alle involverte parter til å komme frem til en permanent våpenhvile så snart som mulig, og til å forhandle om fred, uten forhåndsbetingelser eller ytterligere utsettelser. Alle troende oppfordres til å be Herren om rettferdig og varig fred.

Mandag 5. mai

179 kardinaler, hvorav 132 stemmeberettigede, møttes. Alle de 133 kardinalene som skal stemme, befinner seg nå i Roma. 

Følgende temaer ble tatt opp: kanonisk rett og Vatikanstatens rolle; Kirkens misjonerende natur; Caritas' rolle i å forsvare de fattige; om den nye paven: Mange forventer en hyrde som er nær folk, en inngangsdør til fellesskap, som samler alle i Kristi blod i en tid der verdensordenen er i krise; utfordringer i forbindelse med trosformidling; omsorg for skaperverket; krig; en fragmentert verden; splittelse i Kirken; kall, familie og barneoppdragelse; at Kristi sakrament i de fattige ikke må bli glemt under eukaristifeiring. Tusenvis av journalister er kommet til Roma, og det sier oss at evangeliet gir mening i dagens verden og er en oppfordring til å ta ansvar, var det en kardinal som mente. Pave Frans' bønn under koronapandemien var som «en åpen håpets dør i all frykten» ble det også sagt. Av dokumenter fra Det annet vatikankonsil, ble spesielt  blitt nevnt. Se .

Rundt 170 kardinaler, hvordav 132 stemmeberettigede, møttes.

Følgende temaer ble tatt opp: etnisitet innen Kirken og samfunnet; migrasjonsfenomenet, migranter som en gave, migranter som trenger støtte for sin tro; krig, temaer forbundet med kardinalenes hjemland, spesielt Asia of Afrika; synoden om synodalitet og Kirken forstått som fellesskap; kardinalenes innsats og ansvar for å støtte den nye paven; «en hyrde-pave», innstilt på dialog og bygging av relasjoner med ulike religiøse og kulturelle verdener; utfordringer med sekter noen steder. Se .

Ellers

Camerlengo har fordelt rommene i Santa Marta ved loddtrekning. Fra og med tirsdag kan kardinalene begynne å flytte inn. De vil kunne forflytte seg til Det sixtinske kapell i buss eller til fots, langs beskyttede ruter. De er blitt bedt om å la mobiltelefonene ligge i Santa Marta. Uansett vil det ikke være mulig å kommunisere med omverden. Onsdag 7. kl. 15 slås alle sendere for mobil telekommunikasjon av i Vatikanstaten. De slås først på igjen ved «Habemus Papam».

Senere i dag vil det finne sted nok en generalkongregasjon. Målet er å la alle som har noe på hjertet mulighet til å komme til orde. Hver enkelt får fem minutter, men blir ikke avbrutt om han snakker lenger. I morgen blir det antageligvis bare én generalkongregasjon.

De 179 kardinalene har alle fått hver sin utskrift av om hverandre.

Røyk vil bli sendt opp to ganger daglig. Ved tidligere pavevalg skjedde det rundt kl. 12:00–12:30 og kl. 19:00–19:30. Når en ny pave er blitt valgt, vil røyksignalet kunne komme tidligere.

Alle som skal bistå ved konklavet avla ed. Se .

Lørdag 3. mai

177 kardinaler, hvorav 127 stemmeberettigede, møttes.

Mandag 5. mai vil det bli holdt to generalkongregasjoner, en kl. 9 og en annen kl. 17.

Dagens temaer var: fellesskap i Kirken og søskenskap i verden; takknemlighet for pave Frans og hans «» som bør bli videreført (ofte med sitater fra Evangelii gaudium); samarbeid og solidaritet mellom Kirkene; kuriens rolle i forhold til paven; Kirkens og pavens tjeneste for fred; verdien av utdanning; et ønske om at den neste paven må være profetisk og at Kirken ikke må lukke seg inne, på «rommet ovenpå», men gå ut og bringe lys til en verden med et desperat behov for håp.

De siste dagene er også følgende temaer blitt tatt opp: jubelåret og håp; utsyn over verden, og den tørst og interesse som den betrakter Kirken med; en Kirke som lever i verden og ikke i sin egen verden, med fare for å bli irrelevant; økumenisk dialog og misjon.

Dekanen minnet om at i hele mai måned er det rosenkransbønn på Petersplassen hver lørdag kl. 21:00.

I morgen kan de kardinalene som ønsker det, feire messe i sin titularkirke.

Se .

Ellers

I løpet av mandag vil gjestehuset Santa Marta være klart til å ta imot kardinalene. Kardinalene flytter inn i løpet av tirsdag kveld og onsdag morgen, før messen pro eligendo Pontifice.

Tirsdag vil det være en generalforsamling kl. 9, og en annen om ettermiddagen, om nødvendig.

Mandag blir det muligens holdt bare en eneste briefing for journalister, etter at begge generalkongregasjonene er over.

131 stemmeberettigede kardinaler har ankommet Roma, så det mangler bare to av de 133 som er ventet til konklavet.

Fredag 2. mai

Litt over 180 kardinaler, hvorav over 120 stemmeberettigede, møttes. Blant temaene som ble tatt opp var: evangelisering, som var så sentralt i pave Frans' pontifikat; Kirken som et evangeliserende søskenfellesskap; formidling av evangeliet på alle nivåer og især til de unge; De østlige katolske kirkers lidelse og vitnesbyrd; plikten til vitnesbyrd og enhet – «Ved dette skal alle forstå at dere er mine disipler: at dere har kjærlighet til hverandre» (); farene ved «motvitnesbyrd», så som seksuelle overgrep og finansielle skandaler; liturgiens sentrale rolle; viktigheten av kanonisk rett; synodalitet og kollegialitet, synodalitet og misjon, synodalitet og sekularisme; kontinuiteten mellom pontifikatene til de tre siste pavene; vektlegging av eukaristien, også i misjonsarbeid. Se .

Ellers

Fire kardinaler er nå underveis til Roma.

De to som på grunn av sykdom ikke kommer til konklavet er spanske Cañizares og kenyanske Njue.

Det er fortsatt uavklart om kardinal Pulji? kommer til å delta i konklavet. Men hvis han gjør det, vil han med nødvendig bistand kunne stemme i Det sixtinske kapell sammen med de andre. Hvis han skulle ha stemt fra Santa Marta, ville det har forsinket avstemningene.

Direktøren for Den hellige Stols pressekontor, Matteo Bruni, avkrefter at kardinal Parolin skal ha hatt et illebefinnende i går, slik enkelte medier har meldt.

Skorsteinen på taket av Det sixtinske kapell er nå kommet på plass. Se . Den vil muligens bli testet, med røyk, de nærmeste dagene. 

Onsdag 30. april

7. generalkongregasjon

181 kardinaler, hvorav 124 stemmeberettigede, møttes. Først tok de for seg Den hellige stols økonomiske situasjon. Senere ble det holdt flere taler om Guds folk, polarisering og splittelse i Kirken og i samfunnet; om synodalitet og bispekollegialitet; om kall til prestetjeneste og gudviet liv sett i sammenheng med åndelig og pastoral fornyelse av Kirken; om evangelisering og om å leve som man forkynner. Se .

Kardinalkollegiet kom med følgende oppfordring til bønn:

«Kardinalkolleget, som er samlet i generalkongregasjoner i forberedelse til konklavet, ønsker å invitere Guds folk til å leve denne kirkelige tiden som en nådefull begivenhet og en tid for åndelig skjelning, i lyttende åpenhet for Guds vilje.

Av denne grunn kjenner kardinalene, bevisste på det ansvar de er kalt til, behov for å bli støttet av alle de troendes bønn. Bønn er den sanne kraften som i Kirken fremmer enheten mellom alle lemmene på Kristi ene kropp (jf. ).

Med tanke på viktigheten av den oppgaven som ligger foran oss og de presserende utfordringene i vår tid, er det først og fremst nødvendig å gjøre oss til ydmyke redskaper for vår himmelske Fars uendelige visdom og forsyn, i lydhørhet for Den hellige ånds virke. Han er nemlig hovedpersonen i Guds folks liv, det er det han sier til Kirken vi må vi lytte til og ta imot (jf. ).

Må den hellige jomfru Maria ledsage vår enstemmige bønn med sin moderlige forbønn.»

Ellers

Av de 135 stemmeberettigede er det, som kjent, to som av helsemessige årsaker ikke vil kunne delta i konklavet. Så det er fortsatt ni stemmeberettigede som ikke er på plass i Vatikanet.

Det er ikke lagt opp til at det skal være tolker i Det sixtinske kapell.

Etter messen pro eligendo Pontifice skal kardinalene etter planen flytte over til Santa Marta i Vatikanet. Innen den tid skal rommene være klargjort. Pave Frans’ rom er fortsatt forseglet og vil forbli reservert for den nye paven.

Kardinal Pulji? fra Sarajevo er svært syk, men vil antagelig komme til konklavet og stemme fra Santa Marta.

Det vil bli holdt to avstemninger om formiddagen og to om ettermiddagen. Det sendes opp røyk to ganger daglig – én gang ved slutten av formiddagen og én gang om kvelden. Når en ny pave er blitt valgt, vil røyksignalet kunne komme tidligere.

Tirsdag 29. april

183 kardinaler, hvorav 124 stemmeberettigede, møttes. Dom Ogliari, abbed i Paulusbasilikaen, var den første til å tale (), som en av de to klerikerne, «kjent for sin sunne lære, visdom og moralske autoritet» (, 13df, som torsdag ble utpekt til å tale om Kirkens tilstand. Se .

Ellers

To av de 135 stemmeberettigede kommer ikke til å delta i konklavet av helsemessige årsaker.

Kardinal Becciu skal ikke delta i konklavet.

I dag kom  for deres deltagelse i forbindelse med pave Frans’ bortgang.

Mandag 5. mai kl. 17:30 skal alle som bistår ved konklavet avlegge ed om hemmelighold.

Onsdag 7. mai kl. 10:00 vil messen pro eligendo Pontifice bli feiret i Peterskirken, ledet av dekan for kardinalkollegiet, kardinal Re. Kl. 16:30 begynner konklavet i Det sixtinske kapell.

Mandag 28. april

Mer enn 180 kardinaler møttes, hvorav over hundre med stemmerett. Noen spesielt viktige temaer for Kirkens fremtid ble tatt opp: spesielle utfordringer i forholdet til dagens verden, evangelisering, forholdet til andre trosretninger, overgrepsspørsmålet.

Det ble besluttet at konklavet skal begynne onsdag 7. mai. Om formiddagen feires messen pro eligendo Romano Pontifice (for valget av pave). Om ettermiddagen starter avstemningene i Det sixtinske kapell. Se .

Ellers

I tiden fram til konklavet skal det etter planen være en generalkongregasjon kl. 9 hver dag, unntatt torsdag 1. mai og søndag 4. mai.

Fredag 25. april

149 kardinaler møttes. Det ble bestemt at kardinalene sammen skal besøke Santa Maria Maggiore søndag ettermiddag.

Torsdag 24. april

113 kardinaler møttes. To klerikere ble valgt til å holde to talene som  foreskriver, nemlig dom Ogliari, abbed i Paulusbasilikaen, ved begynnelsen av neste uke og kardinal Cantalamessa ved begynnelsen av konklavet.

Onsdag 23. april

103 kardinaler møttes. Novendialis-programmet ble godkjent.

Tirsdag 22. april

Rundt 60 av i alt 252 kardinaler møttes. Pave Frans’ ble lest opp. Datoene for overføringen av kisten fra Santa Marta til Peterskirken og for begravelsen ble valgt. Se . 

 

Se også:

Prekenen før konklavet

(katolsk.no). I punktene 62–77 står det hvordan selve valget foregår.
 (vatican.va)
. Biografiske og statistiske opplysninger (vatican.va)
Valet av en ny påve – steg för steg
Vad händer på konklavens första dag?
Geografi, ålder, ordnar - vilka är kardinalerna som ska välja den nye påven?
Konklaven: Så väljs en påve
Vad händer på konklavens första dag?
Hur man låste in kardinaler i ett rum och det blev känt som konklav
Extra omnes. Alla ut
 (katolsk.no). Se spesielt «Konklavet», litt over midten av siden.
Ämbetena vid påvens död

28 april 2025, 21:00