85 рок?в служ?ння ?дност?, утвердження в?ри та несення над??
о. Тимотей Т. Коцур, ЧСВВ - Ватикан
Ос?нь 1939 року. В ?вроп? виру? друга св?това в?йна. Територ?я сучасно? Зах?дно? Укра?ни окупована стал?нськими в?йськами. Почина?ться пересл?дування Церкви. В?дпов?даючи на прохання ??рарх?? Укра?нсько? Греко-Католицько? Церкви, мотивоване необх?дн?стю зберегти зв’язок укра?нських в?рних з Апостольською Столицею, Папа П?й Х?? да? розпорядження розпочати на хвилях Ватиканського Рад?о, заснованого 1931 року, мовлення укра?нською мовою. ? ось 14 грудня в еф?р вийшла перша передача…
Укра?нськ? передач? почались одн??ю, п?вгодинною передачею на тиждень, пот?м – дв?ч? на тиждень, аж до щоденних випуск?в ? нед?льних трансляц?й Свято? Л?тург??. Передавались новини про д?яльн?сть Папи й Апостольського Престолу, про життя Католицько? Церкви, повчання для священик?в, пов?домлення про життя укра?нсько? громади в д?аспор?. В?д першого кроку, зробленого 14 грудня 1939 року, почався великий апостолят. В пер?од антицерковних пересл?дувань ц? передач? були ?диним джерелом ?вангел?зац?? та ?нформац?? про Папу, Католицьку Церкву та ?? вчення, формуючи св?тогляд ? християнськ? переконання к?лькох покол?нь католик?в Укра?ни.
Це й сьогодн? в ?нтерв’ю та спогадах п?дтверджують люди р?зних стан?в ? р?зного походження, як от молодий греко-католицький митрополит Теодор Мартинюк, щоб брав участь у асамбле? Синоду про синодальн?сть, який розпов?в, що його покликання до священства пов’язане з? слуханням цих передач, чи пан? Мар?я, мирянка з Р?вного, яка на початку жовтня зав?тала до нашо? редакц??, прямуючи з паломництвом до Помпе?в, з? зворушенням з?знавшись, що зд?йснилася ?? мр?я, бо вона пам’ята?, як у дитинств? слухала Божественну Л?тург?ю. Протягом довгих десятир?ч Свята Л?тург?я, яка транслювалась з каплиц? Рад?о Ватикану, була для сотень тисяч в?руючих ?диною можлив?стю взяти участь у богослуж?нн?.
«В Укра?н? йде в?йна, тому дуже багато укра?нц?в придбали приймач? з короткохвильовим д?апазоном. До того ж дуже часто вимикають електричний струм, ? в цей час приймання на коротких хвилях значно покращу?ться через в?дсутн?сть перешкод в?д побутових прилад?в. Через це все б?льше ? б?льше укра?нц?в починають слухати рад?останц?? на коротких хвилях, бо це ? нетрив?альною розвагою, яка стала певною в?ддушиною в ц? важк? часи», – це пов?домлення в?д одного з? слухач?в може здаватися з далекого минулого, але це пише Олександр з Ки?вщини в наш? дн?. Це с?чень 2023 року, перша зима п?сля початку повномасштабного рос?йського вторгнення в Укра?ну, позначена частими блекаутами, як? стали насл?дками бомбардування цив?льно? ?нфраструктури.
В?йна, на жаль, трива? дос?, й саме в цьому контекст? наша редакц?я сьогодн? в?дзнача? сво? 85-р?ччя. В?д самого почату ?? покликанням було нести св?тло в?ри та пром?нь над??, й таким воно залиша?ться ? сьогодн?. До нього теж додалося завдання ставати голосом тих, хто серед величезних страждань стара?ться жити, п?дтримувати життя та над?ятися. За сигналом, який дола? тисяч? к?лометр?в, щоб досягти свого адресата, сто?ть серйозна щоденна праця не лише маленько? укра?нсько? редакц??, але й ус?х п?дрозд?л?в, як? складають велику багатомовну та мультикультурну родину сучасних ватиканських мед?а.
В?тання в?д оч?льника римо-католицького ?пископату
Дорог? прац?вники Укра?нсько? секц?? Рад?о Ватикану,
Ви в?дзнача?те 85 р?чницю в?д заснування Укра?нсько? секц?? Рад?о Ватикану, яка стала голосом Свят?шого Отця для ц?лого св?ту, а особливо вт?ленням в?ри в культур? та мед?апростор?. Завдяки ваш?й невтомн?й прац?, ви несете ц?лому св?ту Правду, якою ? Христос. В час в?йни ви стали мученицьким голосом Укра?нського народу у сучасному св?т?.
О. Михайло Ваврик, ЧСВВ, який був першим кер?вником укра?нсько? редакц??, у спогадах зазначив, що до червня 1940 року, коли ?тал?я вступила у Другу св?тову в?йну, в?н зум?в передрукувати на циклостил? 11 випуск?в «В?стей з Риму» з найважлив?шими ?нформац?ями укра?нською мовою, як? передавало Рад?о Ватикан. «?х завзято передруковували укра?нськ? часописи в ?вроп? та Америц?». Сьогодн? саме ви, несете св?ту укра?нською мовою правду про те, що в?дбува?ться в Укра?н? та ц?лому св?т?. Для багатьох в?рних християн Ви стали великою пот?хою ? розрадою та несете Живе Слово у ?хн? серця!
В?д ?мен? Конференц?? Римсько-Католицьких ?пископ?в Укра?ни, в цей особливий день,_дякую за ваше служ?ння, пропов?дування Добро? Новини, якою ? ?сус Христос! Нехай Господь, який ? Правдою, осв?тлю? ваш? серця та надиха? вас до служ?ння ?стин?, щоб завдяки вам т?, хто шука?, знайшли Життя В?чне.
На пл?дне ваше служ?ння нехай Бог щедро благословить!
+В?тал?й Скомаровський,
?пископ Луцький,
Голова Конференц?? Римсько-Католицьких ?пископ?в Укра?ни
13 грудня 2024 року, Луцьк