?100 вертеп?в у Ватикан??: три вертепи та особлива ?нсталяц?я з Укра?ни
Руслана Ткаченко - Рим
У четвер, 8 грудня 2022 року, в урочист?сть Непорочного Зачаття Пречисто? Д?ви Мар??, в?дбулося в?дкриття виставки «100 вертеп?в» у Ватикан?, яка експону?ться п?д колонадою на площ? Святого Петра. У заход?, який очолив архи?пископ Р?но Ф?з?келла, Про-Префект Дикастер?? в справах ?вангел?зац?? для В?дд?лу фундаментальних питань ?вангел?зац?? в св?т?, взяли участь представники цього в?домства Апостольсько? Столиц?, владика ?риней Б?лик, канон?к папсько? базил?ки Санта-Мар?я-Маджоре, п. Д?ана Юраш, дружина Посла Укра?ни при Святому Престол?, а укра?нськ? колядки виконала Оксана Муха, укра?нська сп?вачка ? скрипачка. Зах?д урочисто в?дкрив оркестр Ватикансько? Жандармер??.
«Дякую, що ви так чисельно прийшли на ?навгурац?ю ц??? юв?лейно? п’ятдесято? виставки. Мен? особливо при?мно в?тати тут сьогодн? укра?нську сп?льноту. Щороку, ми, зазвичай, залуча?мо посольство певно? кра?ни при Святому Престол?, аби оживити нашу виставку. Цього року обов’язковою була згадка про Укра?ну, тож експозиц?я розпочина?ться одним ?з вертеп?в з Укра?ни ? завершу?ться ?ншим укра?нським вертепом, що ма? особливе значення», – цими словами архи?пископ Р?но Ф?з?келла, звернувся до римлян ? гостей м?ста.
В трьох, ?з понад ста тридцяти вертепних експонат?в з усього св?ту, можна побачити укра?нськ? елементи й символ?ку, що пронизан? траг?змом в?йни. Це вертеп з Нац?онального музею народно? арх?тектури та побуту Укра?ни, вертепна композиц?я «Р?здво в м?ст? Мар?? (Мар?упол?)», виконана схимонахинею Теодоз??ю Полотнюк ?з Донецького екзархату УГКЦ, та еко-вертеп майстрин? Олени Покатилово? з Черкасько? област?, б?женки, що якийсь час перебувала в мун?ципал?тет? М?нтурно в центрально?тал?йському рег?он? Лац?о. Також на виставц? присутня особлива ялинкова ?нсталяц?я, прикрашена 443-ма б?лими ангелами, на знак вшанування укра?нських д?тей, що загинули в?д повномасштабно? в?йни, виконан? киянкою Ларисою Макарець.
З? словами подяки до орган?затор?в та присутн?х звернулася п. Д?ана Юраш: «Ми будемо пам’ятати любов ? п?дтримку Ватикану ? всього св?ту. Особливо вдячн? укра?нцям, що допомогли доправити ц? вертепи до Ватикану, Андр?ю Гавриленко з Риму ? Володимиру Бекешу з Верони».
Вертеп з Нац?онального музею народно? арх?тектури та побуту Укра?ни
Експозиц?ю «100 вертеп?в у Ватикан?» в?дкрива? класичний традиц?йний вертеп з дерева, каменю, шк?ри та глини. В?н привезений ?з Нац?онального музею народно? арх?тектури та побуту Укра?ни, а саме ?з церкви святого Миколая Чудотворця, що ? частиною музею п?д в?дкритим небом в Ки?в?. ?нсталяц?ю вдалося привезти до В?чного м?ста завдяки старанням Оксани Старак-Повякель, директорки музею. Вона прибув в супровод? двох майстр?в, як? допомогли його встановити.
«Р?здво в м?ст? Мар?? (Мар?упол?)»
Р?здво Христове для людини завжди ? пер?одом над?? ? спод?вання на краще майбутн?. Христос прийшов в цей св?т, щоб визволити людину з кайдан?в духовного рабства. ?дея створення р?здвяного вертепу майстрин? схимонахин? Теодоз?? Полотнюк спонукувана сумними под?ями в Укра?н?. «Сюжет шопки створений на реальних под?ях, адже прим?щення заводу «Азовсталь» в Мар?упол? стало пристановищем ? захистом для людей в страшн? хвилини в?йни. Можна сказати, що цей п?двал перетворився на вертеп, де люди були т?сно по?днан? з ?сусом через терп?ння, сльози ? б?ль. Я в?дтворила три покол?ння людей, як? стали св?дками в?йни», – поясню? значення композиц?? монахиня-студитка. Шопка виготовлена з паперу ? п?нопласту, ф?гурки – з дроту й паперу.
На думку владики ?ринея, вертеп сестри Теодоз?? в?добража?, з одного боку, рад?сне Та?нство народження ?суса Христа, але, водночас, показу? трагед?ю нашого народу.
Вертеп б?женки ?з Черкащини
Еко-вертеп Олени Покотилово? з Черкащини, яка була б?женкою в ?тал??, передала культурна асоц?ац?я з м?ста, в якому вона перебувала, бо авторка вже три м?сц?, як повернулася в Укра?ну. Черкащанка зробила композиц?ю ?з ляльок-мотанок, одна ?з яких, одягнена в символ?чний блакитно-жовтий одяг. «Ми прагнемо в?дшукати майстриню, тому якщо, вона побачить ?нформац?ю, то ми би були рад? з нею познайомитися», – зазнача? дружина посла.
443 невинн? дитяч? душ? у ялинков?й ?нсталяц??
Серед вертеп?в, як? несуть рад?сть Христового народження, Укра?ну представля? ще одна особлива ?нсталяц?я – ялинка, прикрашена 443-ма б?лими ангелами. Саме ст?льки укра?нських д?тей загинули в?д повномасштабно? в?йни, найменш?й, з яких, було всього два дн?. «Ми готували до ц??? виставки 440 ангел?в, однак в останн? дн? ми отримали пов?домлення, що загиблих д?тей вже ? 443. Тому ми сьогодн? додамо до ялинки ще три ангели, на знак вшанування д?тей, як? вже н?коли не в?дсвяткують Р?здво», – розпов?ла п. Д?ана Юраш. Ангел?в для ялинки виконала киянка Лариса Макарець. У Посольств? анонсували, що по завершенн? виставки ангели з ялинки будуть продан? на спец?альному аукц?он?, вилучен? кошти з якого будуть направлен? на допомогу д?тям, що постраждали в?д в?йни.
Виставку можна оглянути кожного дня в?д четверга 8 грудня 2022 року до нед?л? 8 с?чня 2023 року.