杏MAP导航

Шукати

_RIC2079.jpg

?100 вертеп?в у Ватикан??: ясла у бомбосховищ? ?Азовстал??

В ?навгурац?? щор?чно? виставки в?зьме участь Посольство Укра?ни при Святому Престол? та представники укра?нсько? громади Риму.

о. Тимотей Т. Коцур, ЧСВВ – Ватикан

Репродукц?я бомбосховища металург?йного комб?нату «Азовсталь», в якому пом?щен? ясла з Дитятком ?сусом. Це один з експонат?в, який цього року з’явиться на вже п’ят?й з черги М?жнародн?й виставц? «100 вертеп?в у Ватикан?», яку орган?зову? В?дд?л з фундаментальних питань ?вангел?зац?? в св?т? при Дикастер?? в справах ?вангел?зац?? (Колишня Папська Рада сприяння нов?й ?вангел?зац??).

Цьогор?чна експозиц?я

Цього року до експозиц??, що знову буде виставлена п?д колонадою навколо площ? Святого Петра у Ватикан?, ув?йшли 120 твор?в вертепного мистецтва, що походять з р?зних ?вропейських кра?н, зокрема, з Укра?ни, Угорщини, Мальти, Словен??, Словаччини, Хорват?? та з р?зних частин св?т, як от з Тайваню, Венесуели, ?ватемали.

У прес-рел?з? орган?затор?в зазнача?ться, що понад 100 вертеп?в п?дсумовують натхнення та фантаз?ю митц?в, як? виготовили ?х з найр?зноман?тн?ших матер?ал?в. Значною м?рою у творах в?дображен? виклики та кризи сучасност?, як от вертепи, пом?щен? в середовищах в?йни. До таких належить згаданий на початку тв?р монахин? Теодос?? Полотнюк з Донецього екзархату УГКЦ, праця яко? вже виставлялася серед «100 вертеп?в у Ватикан?» два роки тому. Серед експонат?в ? твори, як? вказують на так? виклики як зм?ни кл?мату чи трагед??, пов’язан? з м?грац?йним явищем у Середземномор’?.

Урочиста ?навгурац?я

В?дкриття виставки в?дбудеться у четвер, 8 грудня 2022 року. У заход?, який очолить архи?пископ Р?но Ф?з?келла, Голова В?дд?лу фундаментальних питань ?вангел?зац?? в св?т?, в?зьмуть участь представники Дикастер?? в справах ?вангел?зац??, Посольства Укра?ни при Святому Престол?, а також представники укра?нсько? сп?льноти, як? виконають к?лька колядок. Буде присутн?й також оркестр Ватикансько? Жандармер??. Виставку можна буде оглянути кожного дня протягом м?сяця, в?д четверга 8 грудня 2022 року до нед?л? 8 с?чня 2023 року.

Понад п?встол?тня виставка, що вп’яте проводиться у Ватикан?

Починаючи в?д 1976 року, в Рим? у р?здвяний пер?од проводилася виставка «100 вертеп?в», покликана п?дтримати та популяризувати традиц?ю р?здвяних вертеп?в. ?? назва вказу? на ?сторичний аспект, посилаючись на к?льк?сть експонат?в, як? виставлялися п?д час перших ?? випуск?в. Тепер же в?дв?дувач? мають змогу побачити набагато б?льшу к?льк?сть твор?в «вертепного» мистецтва в його р?зних стил?стичних вираженнях. ?н?ц?ативу започаткувала редакц?я часопису «Rivista delle Nazioni», але через те, що останн?ми роками ставало дедал? важче з?брати необх?дн? ресурси, а утримувати експозиц?ю за кошти, виручен? за квитки, перестало бути можливим, виникла загроза ?? згортання. Свою п?дтримку мистецьк?й ?н?ц?атив? вир?шила надати тод?шня Папська Рада сприяння нов?й ?вангел?зац??, взявши ?? п?д свою оп?ку, ? в?д 2018 року вона проводиться у Ватикан?.

Експозиц?я оновлю?ться щороку. Твори походять з ус?х ?тал?йських рег?он?в та з к?лькадесяти кра?н св?ту. Вони ? творами як митц?в, так ? аматор?в, учн?в шк?л ? представник?в р?зних асоц?ац?й ? товариств. Експонатами з? сво?х колекц?й д?ляться нац?ональн? та м?сцев? музе?. Р?зним ? також матер?ал: це ? корали, ср?бло, порцеляна та скло, бронза та керам?ка, дерево, коване зал?зо, пап’?-маше ? вторинна сировина, шоколад ? злаки, ?удзики, св?чки, ол?вц?, тощо. Представлен? як статичн? композиц??, так ? рухом?, а розм?ри твор?в – в?д м?н?атюрних до статуй в людський р?ст. У 2012 роц? серед експонат?в були твори Терноп?льсько? художньо? школи, а 2020 року – композиц?я, виготовлена вже згаданою сестрою Теодос??ю з Донецького екзархату УГКЦ.

Вертеп з Укра?ни на ??? виставц? "100 вертеп?в у Ватикан?"
Вертеп з Укра?ни на ??? виставц? "100 вертеп?в у Ватикан?"
05 грудня 2022, 15:01