杏MAP导航

Szukaj

?wi?ty Jozafat Kuncewicz ?wi?ty Jozafat Kuncewicz 

400. rocznica ?mierci ?w. Jozafata cennym znakiem dla napadni?tej Ukrainy

Dzisiaj wypada 400 lat od m?czeńskiej ?mierci ?w. Jozafata Kuncewicza. Ten biskup ca?e swoje ?ycie po?wi?ci? wprowadzaniu jedno?ci, po pierwsze mi?dzy lud?mi i Bogiem – zauwa?a o. Robert Lysejko OSBM, genera? zakonu bazylianów, do którego swego czasu nale?a?a wspomniana posta?. Okr?g?a rocznica m?czeństwa stanowi wa?ny przyk?ad dla Ukraińców prze?ywaj?cych w?a?nie tragedi? rosyjskiej inwazji.

Svitlana Dukhovych – Watykan

O. Lysejko podkre?la w wywiadzie dla Radia Watykańskiego, jak z postawy ?w. Jozafata p?ynie przyk?ad przebaczenia nieprzyjacio?om. Nie polega ono na naiwnym pacyfizmie, ale na pragnieniu realnego dobra dla wszystkich, które p?ynie z nawrócenia si? wroga, chc?cego nas zabi?. Bowiem po ?mierci greckokatolickiego biskupa po?ockiego odnotowano w?a?nie wiele przyk?adów zwrócenia si? ludzi do Boga.

O. Lysejko: gdy si? nawróc?, przestan? nas mordowa?, wi?c powinni?my o to dba?

?My?l?, ?e w kontek?cie obecnej wojny powinni?my równie? zastanawia? si? nad tym. Nie tylko nad obecnymi wydarzeniami, ale te? mo?e patrz?c, czy wcze?niej zrobili?my wystarczaj?co du?o, aby zapewni?, ?eby naród rosyjski, który dzi? zabija nasz ukraiński naród, móg? si? sta? prawdziwie chrze?cijańskim. Z drugiej strony mamy rozwa?a?, co powinni?my zrobi? po wojnie, aby tym ludziom, którzy dzi?, deklaruj?c si? jako chrze?cijanie, bez jakiejkolwiek chrze?cijańskiej moralno?ci przychodz? i brutalnie zabijaj? innych ludzi b?d?cych chrze?cijanami, pomóc naprawd? sta? si? chrze?cijanami, pozna? Chrystusow? prawd?. Bo kiedy to si? stanie, przestan? by? dla nas zagro?eniem.“

Jak zaznacza zakonnik, obecny trudny czas paradoksalnie powoduje, ?e wielu Ukraińców okazuje niezwyk?? chrze?cijańsk? postaw?.

O. Lysejko: ukraiński ?o?nierz lecz?cy rany jeńców jest znakiem chrze?cijańskiej mi?o?ci

?Mam wra?enie, ?e ta wojna, b?d?c bardzo bolesn? i dramatyczn?, daje nam dobre przyk?ady prawdziwego chrze?cijańskiego ?ycia. Oto ?o?nierz, który chroni swój lud, który rani swojego wroga, a nierzadko i go zabija, aby chroni? s?abszych przebywaj?cych na ty?ach. Kiedy ten ukraiński ?o?nierz rani wroga i bierze go do niewoli, zaczyna leczy? jego rany – rany cz?owieka, jaki dos?ownie chwil? wcze?niej chcia? go zabi?. I tu mamy okazanie chrze?cijańskiej mi?o?ci do nieprzyjaciela. Nie ma tam uczucia jakiej? sympatii do kogo?, kto w?a?nie chcia? mnie zamordowa?, ale jest troska o jego ?ycie, aby by? mo?e, do?wiadczywszy takiej opieki leczenia ran, zadbania o zachowanie jego ?ycia, nawróci? si? i zrozumia?, ?e tak w?a?nie post?puje prawdziwy chrze?cijanin, poniewa? dok?adnie tak wygl?da chrze?cijańska mi?o??. Pomóc nawet komu?, kto mnie nienawidzi, w chwili, kiedy znalaz? si? w wielkiej potrzebie.“

Dzi?kujemy, ?e przeczyta?a?/e? ten artyku?. Je?li chcesz by? na bie??co zapraszamy do zapisania si? na newsletter klikaj?c tutaj.

12 listopada 2023, 13:44