Энцыкл?цы Папы Франц?шка “Laudato si’” спо?н?лася 10 гадо?
Аляксандр Панчанка - Vatican News
2015 год бы? адзначаны двума важным? падзеям? для экалог??. Падчас Канферэнцы? па кл?маце, якая адбылася ? снежн? ? Парыжы, 198 кра?н, што далучыл?ся да Рамачнай канвенцы? ААН аб змяненн? кл?мату, падрыхтавал? дамову з мэтай стрымл?ваць рост глабальнай сярэдняй тэмпературы н?жэй за 2 °C ? прыкласц? намаганн? для абмежавання яе павышэння вел?чынёй 1,5 °C.
За некальк? месяца? да Парыжскага кл?матычнага сам?ту Папа Франц?шак выда? беспрэцэдэнтную энцыкл?ку пад назвай “Laudato si’”, закл?ка?шы да экалаг?чнага навяртання ? змены ладу жыцця.
“К?рую тэрм?новы закл?к да адна?лення дыялогу пра спосаб будавання будучын? нашай планеты. Нам патрэбна дыскус?я, якая нас ус?х аб’яднае, бо экалаг?чны выкл?к ? яго чалавечыя каран? датычаць ? закранаюць кожнага з нас”, - п?са? Святы Айцец.
Энцыкл?ка атрымала сваю назву ад сло? святога Франц?шка: “Laudato si’, mi’ Signore” (“Будзь прасла?лены, мой Пане!”). У “Г?мне стварэння” ён нагадва?, што Зямля, наш супольны дом – гэта “? сястра, з якой мы раздзяляем ?снаванне, ? цудо?ная мац?, якая прымае нас у свае абдымк?”. Сёння гэта Зямля – зняважаная ? разрабаваная – плача, а яе стогн зл?ваецца з енкам ус?х пак?нутых у свеце, - падкрэсл?ва? Пантыф?к.
У сва?м дакуменце Папа Франц?шак звярта? увагу на ?заемасувязь усяго, што адбываецца на планеце, падкрэсл?ваючы, што “не бывае экалаг?чнай праблемы, адарванай ад сацыяльнай”.
Кл?матычныя змены, войны, беднасць, адсталасць – праявы аднаго крыз?су. ? перш чым стаць экалаг?чным, ён з’я?ляецца, у сваёй сутнасц?, этычным, культурным ? духо?ным, - адзнача? Святы Айцец. Пантыф?к нагадва?, што ?нтэгральная экалог?я патрабуе глыбокага навяртання – як асаб?стага, так ? сацыяльнага.
Энцыкл?ка атрымала шырок? водгук у навуковай супольнасц?, сярод сусветных пал?тычных ? грамадск?х л?дара?, актыв?ста? экалаг?чных руха?. Брытанскае выданне “The Guardian” назвала яе “самым ?ражваючым ? магчыма найбольш амб?цыйным папск?м дакументам апошн?х 100 гадо?”, падкрэсл?ваючы, што энцыкл?ка адрасавана не тольк? катол?кам ? не тольк? хрысц?янам, але ?сяму чалавецтву.
У кастрычн?ку 2023 года Папа Франц?шак выда? яшчэ адз?н важны дакумент на экалаг?чную тэматыку – апостальскую адгартацыю “Laudate Deum”, якая стала дапа?неннем да энцыкл?к? “Laudato si’”. У ёй Святы Айцец падкрэсл?? уплы? антрапагеннага фактару на глабальнае пацяпленне ? закл?ка? да больш рашучых мер па абароне навакольнага асяроддзя.