Рас?йск? дыпламат высока ацэньвае ?н?цыятывы Святога Пасада
Аляксандр Амяльчэня - Vatican News
?ван Салтано?ск? ? ?нтэрв'ю для ?тальянскага катал?цкага выдання "Avvenire" высока ацан?? гато?насць Святога Пасада правесц? рас?йска-?кра?нск?я м?рныя перамовы ? Ватыкане, але прызна?ся, што складаная для рэал?зацы? ?н?цыятыва.
Паводле рас?йскага дыпламата, гало?най перашкодай для так?х перамо? з'я?ляюцца санкцы? Е?рапейскага саюза супраць Рас??, як?я абмяжо?ваюць свабоду перамяшчэння. Салтано?ск? л?чыць, што далейшыя сустрэчы ? Турцы? будуць больш практычным?, бо гэтая кра?на НАТА не ?вяла санкцы? супраць Рас??.
Салтано?ск? выказа? асабл?вую падзяку за гуман?тарныя ?н?цыятывы Святога Пасада ? кантэксце вайны, асабл?ва ? пытаннях абмену ваеннапалонным? ? вяртання ?кра?нск?х дзяцей да ?х сем'я?.
"У рэальнасц? гаворка ?дзе пра самае большае 300 або 400 непа?налетн?х, як?х шукаюць ?х бацьк?. 100 дзяцей ужо вярнул?ся да сва?х укра?нск?х бацько?, 22 – да бацько? у Рас??", - патлумачы? дыпламат. Паводле яго сло?, асабл?ва важную ролю ? гэтым працэсе адыграл? спецыяльны пасланн?к Папы кардынал Матэа Дзуп? ? апостальск?я нунцы? ? Маскве ? К?еве.
Дыпламат з вял?кай павагай аднос?цца да закл?ка? Льва XIV да м?ру, аднак адзначае, што для дасягнення "справядл?вага ? трывалага м?ру, да якога закл?кае Папа", неабходна спачатку л?кв?даваць прычыны канфл?кту. "Гэта ?ключае пагрозу нашай бяспецы з боку тых, хто падштурхо?вае Укра?ну ? к?рунку НАТА. Укра?на пав?нна быць нейтральнай кра?най", - заяв?? пасол.
У якасц? дадатковых умо? ён таксама назва? абарону рускай мовы ? некаторых частках Укра?ны ? ро?ныя правы для Рускай Правасла?най Царквы ? гэтай кра?не.
На пытанне пра магчымы в?з?т Святога Айца ? Рас?ю Салтано?ск? адказа?: "Гэтага зараз няма ? планах. Але рэл?г?йнае вымярэнне вельм? важнае".