1700 гадо? Н?кейскаму Сабору: крок да агульнай даты Вял?кадня?
Аляксандр Амяльчэня - Vatican News
Папск? Грыгарыянск? ?н?верс?тэт у Рыме ста? месцам сустрэчы прадста?н?ко? розных хрысц?янск?х канфес?й, як?я сабрал?ся на канферэнцыю ? выставу, прысвечаныя 1700-годдзю Н?кейскага Сабора. Гэта знамянальная падзея адбываецца ? Юб?лейны Год, прысвечаны надзе?, што надае яму асабл?вае значэнне.
Сабор адз?нства, як? актуальны ? сёння
"Сабор нагадвае, як?м чынам вера вызначае нас як хрысц?ян нават сёння", - падкрэсл?? ксёндз Марк Лью?с, рэктар Грыгарыянскага ?н?верс?тэта, адкрываючы канферэнцыю "Вызнанне Н?кейскага Сабору: г?сторыя ? тэалог?я".
Н?кейск? Сабор бы? скл?каны ?мператарам Канстанц?нам у 325 годзе для вырашэння крыз?су еднасц?, як?, як нагадвае Папа Франц?шак у дакуменце «Spes non confundit», знаходз??ся пад "сур'ёзнай пагрозай адма?лення боскасц? Езуса Хрыста ? Яго ро?насц? з Айцом". На Саборы прысутн?чала каля 300 б?скупа?, уключаючы легата? Папы ? прадста?н?ко? Усходняй Царквы. Сабор асудз?? арыянскую ерась ? абвясц?? тэкст Credo – хрысц?янскага вызнання веры, якое ? сёння з'я?ляецца фундаментам хрысц?янскай дактрыны.
М?хаэль Зеевальд з Ун?верс?тэта Мюнстэра, як? восенню будзе арган?зо?ваць другую частку мерапрыемства, адзначы?, што ?дэя правядзення сумеснай канферэнцы? пам?ж Грыгарыянск?м ун?верс?тэтам ? Катал?цк?м ун?верс?тэтам у Герман?? ?зн?кла падчас форуму аб с?надальнасц?, як? праходз?? два гады таму ? Рыме.
Адна дата Вял?кадня – вяртанне да першапачатковых намера?
Н?кейск? Сабор, м?ж ?ншым, абмеркава? пытанне даты, кал? пав?нен святкавацца Вял?кдзень. У IV стагоддз? было выказана жаданне "сумеснага святкавання Вял?кадня": ?мператар Канстанц?н, як паведамляе Я?сев?й з Кесары?, хаце?, каб хрысц?яне адзначал? Пасху ? адз?н дзень.
"Цяпер, у гэтую гадав?ну, кал? мы адзначаем 1700 гадо? з часу Н?кейскага Сабора, мы можам вярнуцца да пытання, як святкаваць Вял?кдзень ? кал? яго святкаваць", з кажа Дан?эль Галадза, з Папскага Усходняга ?нстытута, выказваючы надзею на тое, што ?дасца ?станав?ць "адну дату Вял?кадня" для ?с?х хрысц?ян.
Гэтая дыскус?я станов?цца асабл?ва актуальнай у кантэксце экумен?чных намагання? ? пошуку шляхо? да большай еднасц? сярод хрысц?ян розных канфес?й.
Выстава "Аб ус?х рэчах бачных ? нябачных", якую можна наведаць да 13 сакав?ка 2025 года ? атрыуме Грыгарыянскага ?н?верс?тэта, дапа?няе канферэнцыю ? дазваляе глыбей зразумець значэнне гэтай г?старычнай падзе?.