杏MAP导航

Шукати

43 роки тому став священником о. Роберт, майбутн?й Папа Лев XIV

Папа Лев XIV сьогодн? згаду? р?чницю священничого рукоположення в каплиц? Свято? Мон?ки, що виходить на площу Сант-Уфф?ц?о ? яка в 2023 роц? була йому дов?рена як кардинальський титул.

Andrea Tornielli - Ватикан

«Я не можу нагодувати вас ус?х звичайним хл?бом. Але це Слово ? вашою часткою. Я годую вас з того ж столу, з якого харчуюся сам. Я ваш слуга». Ц? слова, що виражають думку, викладену святим Августином у пропов?д? 339, були надрукован? у вступ? до пам'ятного образка про свячення, яке 19 червня 1982 року отримав Роберт Ф. Превост.

Сорок три роки тому Лев XIV став священником у каплиц? свято? Мон?ки в Рим?, розташовано? дек?лька крок?в в?д Ватикану ? площ? Сант-Уфф?ц?о, де зараз прожива? Папа. Висвятив його бельг?йський архи?пископ Жан Жадо, на той час Пропрезидент Секретар?ату з питань нехристиян, який ран?ше був апостольським делегатом ? про-нунц??м в Аз??, Африц? ?, зрештою, в Сполучених Штатах Америки. На момент свячень отець Роберт Френс?с Превост мав 27 рок?в ? вже вивчав канон?чне право в Папському ун?верситет? Святого Томи Акв?нського. П'ять рок?в до того в?н вступив до Ордену Святого Августина, де в 1981 роц? склав урочист? об?ти. У 1985 роц? його направили м?с?онером до Перу, де в?н служив у м?с?? Чулуканас, П?ура.

Уривок, обраний для пам'ятного образка, в?дсила? до ?нших уривк?в святого Августина, зокрема до «Пояснень на Псалми» (103, III, 9): «Ти ? добрим слугою Христа, – писав г?ппонський ?пископ, – якщо служиш тим, кому служив Христос... Тебе мо?м слугою зробив Той, Хто сво?ю кров'ю зробив тебе в?льним... Вм?йте любити сво?х слуг, але в ?м'я вашого Господа. Нехай В?н дасть нам можлив?сть добре виконувати цю службу, бо, хочемо ми того чи н?, ми ? слугами; однак, якщо ми ? ними з власно? вол?, то служимо не з необх?дност?, а з любов?».

Ц? слова про те, що ми ? слугами, що належимо Богу ? тому служимо Його люду, певним чином в?длунюють ? в перш?й пропов?д? з нагоди пресв?терських свячень, яку новообраний ?пископ Риму виголосив у базил?ц? Святого Петра 31 травня 2025 року, коли в?н рукоположив у сан пресв?тер?в одинадцятьох диякон?в д??цез??. «Дорог? висвячуван?, – сказав Папа, – тож сприймайте себе так, як ?сус! Належати Богов? – бути Божими слугами, Божим людом – пов'язу? нас ?з землею: не з ?деальним св?том, а з реальним. Як ? ?сус, люди, яких Отець ставить на ваш шлях, ? людьми з т?ла ? кров?. Присвят?ть себе ?м, не в?докремлюючись в?д них, не ?золюючись, не роблячи отриманий дар сво?р?дним прив?ле?м... “Любов Христа заволод?ла нами”, дорог? брати й сестри! Це волод?ння, яке визволя? ? да? нам можлив?сть н?ким не волод?ти. Визволяти, а не волод?ти. Ми належимо Богу: нема? б?льшого багатства, яке можна ц?нувати ? яким можна д?литися. Це ?дине багатство, яке, коли ним д?лишся, примножу?ться».

Титул каплиц? свято? Мон?ки, м?сця пресв?терського рукоположення, що в?дбулося 1982 року, Папа Франциск надав кардиналу Роберту Превосту, вводячи його до Колег?? кардинал?в 30 вересня 2023 року.

19 червня 2025, 09:19