Pavens budskap til den 38. Verdensungdomsdagen
Vuokko-Helena Caseiro – Vatikanstaten
«Glade i håpet»
«Vær glade i håpet» skriver Paulus til menigheten i Roma (). handler om hvordan ekte glede og ekte håp springer ut av Kristi påskemyserium.
Hvor kommer gleden fra?
Da pave Benedikt XVI tenkte tilbake på Verdensdagen i Madrid, spurte han seg om ekte glede: «Hvor kommer den fra? Hvordan forklares den? Sikkert er det mange faktorer som virker sammen. Men den avgjørende er 摆…闭 vissheten som kommer fra troen: Jeg er ønsket. Jeg har en oppgave i historien. Jeg er akseptert, jeg er elsket. 摆…闭 Til syvende og sist trenger vi å bli tatt imot uten betingelser. Kun om Gud tar imot meg, og jeg føler meg overbevist om det, vet jeg for sikkert: Det er godt at jeg finnes. 摆…闭 Det er godt å eksistere som menneske, selv i vanskelige tider. Troen gjør oss glade innenfra» ().
Hvor er mitt håp?
«Hvor er mitt håp? Hvem kan vel få øye på det?» spurte Job (). Stilt overfor menneskehetens dramaer og spesielt de uskyldiges lidelser, spør vi alle Herren: «Hvorfor?» «Vi kan selv være en del av Herrens svar», bemerker pave Frans. «Skapt av ham i hans bilde og likhet kan vi være et uttrykk for hans kjærlighet, som lar glede og håp oppstå også der det synes umulig.» , , er noen gode eksempler på det.
Håpet som lillesøster til troen og kjærligheten
I sitt dikt om håpet beskriver de teologale dydene som tre søstre som vandrer sammen:
«Lille Håp beveger seg fremover mellom sine storesøstre, ganske ubemerket
摆…闭
Det er hun, den lille, som trekker alt med seg.
For Troen ser bare det som er.
Og hun, hun ser det som vil være.
Kjærligheten elsker bare det som er.
Og hun, hun elsker det som vil være.
摆…闭
Det er i virkeligheten hun som får de andre to til å vandre.
Og som drar dem med seg.
Og får alle i bevegelse.»
(Le porche du mystère de la deuxième vertu).
Håpets dag i den stille uke
Lørdag i den stille uke er håpets dag, der den ligger mellom langfredag og påskedag. Sammen med Maria betrakter Kirken i stillhet Kristi nedstigning til dødsriket; Kristus skinner i vårt mørke.
Bønn og håpsorienterte valg
Det er Den hellige ånd som holder liv i håpet, så sant vi er samarbeidsvillige:
Håpet henter næring i bønn. «Bønnen er håpets første kraft». «Å be er som å stige opp til fjells: Nede på flatlandet kan vi ofte ikke å se sola fordi det er overskyet. Men om vi stiger opp over skyene, omslutter lyser og solvarmen oss; og i denne erfaringen finner vi tilbake til vissheten om at sola alltid er der, selv når alt ser grått ut.» «Når ingen hører på meg lenger, lytter Gud fortsatt til meg» (Spe salvi, 32, ). Og «bare hos Gud skal jeg være stille, fra ham kommer mitt håp» ().
Håpet henter næring i våre daglige valg. Vår livsstil bør være basert på håpet. «Hver dag må vi huske at vi har pantet, Ånden, som virker i oss med små ting» (). For eksempel kan vi på sosiale medier gå inn for å spre nyheter som gir håp.
Gi lyset videre
Paven oppmuntrer de unge til ikke å flykte fra verden, men dele sitt håp og sin glede med menneskene rundt seg. Jesu apostler ble ikke sittende oppe på fjellet etter hans forklarelse, men gikk ned til de andre.
Noen kommende Verdensungdomsdager og jubelårsfeiringer for unge
2023: Søndag 26. november, Kristi kongefest: Verdensungdomsdag. Lokal feiring. Tema: «Glade i håpet» ().
2024: Søndag 24. november, Kristi kongefest: Verdensungdomsdag. Lokal feiring. Tema: «De som venter på Herren, de går og blir ikke trette» (jf. ).
2025: Fredag 25. april 2025 – søndag 27. april: i Roma.
2025: Mandag 28. juli 2025 – søndag 3. august: i Roma.
2027: Internasjonal Verdensungdomsdag i Seoul i Sør-Korea