55 rokov duchovn?m ?otcom“, v?ro?ie kňazstva pápe?a Franti?ka
Salvatore Cernuzio – Vatican News
?Rad?ej sa nechám vola? otec, preto?e to, ?o mám najrad?ej, je by? kňazom“. Povolanie ku kňazstvu, ktoré ho viedlo k tomu, aby bol 13. decembra pred pä?desiatimi piatimi rokmi (1969) vysvätený, je mo?no jednou z najintímnej?ích skúseností pápe?a Franti?ka, ktorá ho doká?e aj po rokoch doja?. Argentínsky pápe? dnes oslavuje výro?ie svojej kňazskej vysviacky. Pä?desiatpä? rokov od chvíle, ke? kordóbsky arcibiskup Mons. Ramon José Castellano vlo?il ruky na vtedy 33-ro?ného Jorgeho Maria.
Matú?ovo povolanie
Bolo to vyvrcholenie cesty, ktorá sa za?ala vo veku 17 rokov. To?ko rokov mal argentínsky ?tudent a budúci pápe? v deň, ke? po?as spovede vo farnosti za?il priamy a hlboký kontakt s Bohom. Povolanie. A existuje obraz, s ktorým Jorge Maria Bergoglio - sám sa s tým zveril v mnohých knihách a rozhovoroch pred svojím pontifikátom i po ňom - spája tento okamih, Caravaggiov obraz ?Povolanie sv. Matú?a“, umelecké dielo, ktoré je uchovávané v kostole San Luigi dei Francesi v Ríme -, ktoré patrí medzi pápe?ove najdrah?ie. ?asto sa pred ním rád zastavuje, aby obdivoval jeho symboliku, významy skryté za hrou svetla a tieňa, ten lú? svetla, ktorý takmer ako dúhovka v divadle sprevádza Je?i?ovo gesto, ke? ukazuje prstom na Matú?a. Prst, podobný Bo?iemu prstu na Michelangelovom Stvorení, ktorý symbolizuje milos?, mo?nos? zanecha? ?ivot v hriechu a znovuzrodi? sa pre nový ?ivot. A to prostredníctvom jeho milosrdenstva.
Ten prst, ktorý pápe? Franti?ek v?dy cítil, ?e na neho ukazuje: ?Taký som. Takto sa cítim. Ako Matú?,“ povedal pápe? pátrovi Antoniovi Spadarovi v auguste 2013 v jednom z prvých rozhovorov, ktorý dal pozna? najintímnej?ie a najosobnej?ie stránky pápe?a zvoleného nieko?ko mesiacov predtým. ?Zará?a ma Matú?ovo gesto: chytá sa peňazí, akoby chcel poveda?: Nie, ja nie! Nie, tieto peniaze sú moje. Tu som to ja: hrie?nik, na ktorého Pán obrátil svoje o?i. A toto som povedal, ke? sa ma pýtali, ?i prijmem svoje zvolenie za pápe?a“.
Zrod povolania
Príbeh svätého Matú?a je úzko spätý s kňazskou cestou pápe?a Franti?ka. Bolo to 21. septembra 1953, v deň tejto ?skúsenosti s Bohom“, ke? Bergoglio pocítil svoj prvý impulz povolania. Bol to práve deň liturgickej spomienky na svätého Matú?a. V Argentíne sa slávil sviatok ?tudenta a pred odchodom na slávnos? sa mladý Jorge Mario zastavil vo farnosti, ktorú nav?tevoval, a na?iel tam kňaza, ktorého nepoznal. Cítil v?ak potrebu ís? na spove?. ?Bola to pre mňa skúsenos? stretnutia: pocítil som, ?e na mňa niekto ?aká,“ spomínal pápe? na vigíliu na Zelený ?tvrtok v máji 2013 spolu s hnutiami a cirkevnými spolkami. ?Neviem, ?o sa stalo, nepamätám si to, naozaj neviem, pre?o tam bol ten kňaz, ktorého som nepoznal, pre?o som pocítil tú?bu ís? na spove?, ale pravda je, ?e niekto na mňa ?akal. ?akal na mňa u? dlho. Po spovedi som cítil, ?e sa nie?o zmenilo. U? som nebol taký istý. Po?ul som len akoby hlas, volanie: bol som presved?ený, ?e sa musím sta? kňazom“.
Kňazská vysviacka
Vo veku 21 rokov sa budúci pápe? rozhodol vstúpi? do seminára, rozhodol sa pre Spolo?nos? Je?i?ovu, pri?ahoval ho príklad jezuitov v ?prvej línii“ v Cirkvi, disciplína a ?misionársky charakter“. Vstúpil do seminára vo Villa Devoto a 11. marca 1958 za?al noviciát v seminári nasledovníkov svätého Ignáca, pri?om istý ?as strávil v ?ile a potom sa vrátil do Buenos Aires. Vo svojom rodnom meste v roku 1963 ukon?il ?túdium filozofie. Od roku 1964 tri roky vyu?oval literatúru a psychológiu na vysokých ?kolách v Santa Fé a Buenos Aires. Potom bol 13. decembra 1969 vysvätený za kňaza s rukami ulo?enými na hlave a pred o?ami mal inú ruku, Kristovu, s ukazujúcim prstom, ktorý jezuitu vyzýval, aby ho nasledoval ako Matú?.
Milosrdenstvo
Nie je náhoda, ?e biskupské - a neskôr pápe?ské - motto, ktoré si zvolil Jorge Maria Bergoglio, budúci pápe? Franti?ek, bolo práve ?Miserando atque eligendo“ (?Pozrel na neho s milosrdenstvom a vyvolil si ho“). Je to úryvok z homílie svätého Bédu Ctihodného, ktorý komentoval práve evanjeliovú sta? o povolaní mýtnika, ktorý sa stal apo?tolom. Milosrdenstvo je odvtedy jedným zo základných kameňov slu?by pápe?a Franti?ka, deklarovanej ?blízkos?ou, súcitom a ne?nos?ou“. Tri vlastnosti Boha, ale aj ka?dého kňaza, ako to v?dy hovoril kňazom, s ktorými sa v priebehu rokov stretával, s odporú?aním by? ?otcami“ ?udí. Nie ako titul, ale ako spôsob bytia. Najprv povedal: ?Otec... Rad?ej sa volám otec, preto?e to, ?o mám najrad?ej, je by? kňazom“.
Preklad Martin Jarábek
?akujeme, ?e ste si pre?ítali tento ?lánok. Ak chcete by? informovaní o novinkách, prihláste sa na odber noviniek kliknutím sem.