5 wrze?nia w ca?ym Ko?ciele wspomnienie ?w. Matki Teresy z Kalkuty
Dorota Abdelmoula-Viet – Watykan
Dykasteria ds. Kultu Bo?ego i Dyscypliny Sakramentów opublikowa?a dekret, informuj?cy o tym, ?e Papie? Franciszek, ?przychylaj?c si? do pró?b i pragnień duszpasterzy, zakonników i sióstr zakonnych oraz stowarzyszeń wiernych, bior?c pod uwag? wp?yw, jaki wywiera duchowo?? ?w. Teresy z Kalkuty w ró?nych regionach ?wiata”, zadecydowa? o wpisaniu tej ?wi?tej do Ogólnego Kalendarza Rzymskiego.
?Do tej pory ?w. Matka Teresa z Kalkuty by?a czczona jedynie w Ko?cio?ach lokalnych w miejscach, które s? z ni? zwi?zane, jak np. w Albanii, i otrzyma?y na to stosowne pozwolenie – wyja?nia w rozmowie z mediami watykańskimi ks. Arkadiusz Nocoń z Dykasterii ds. Kultu Bo?ego i Dyscypliny Sakramentów – Nie jest bowiem tak, ?e wszyscy ?wi?ci «automatycznie» s? wpisywani do kalendarza liturgicznego”.
Watykański dekret przypomina, ?e ?w. Teresa z Kalkuty jest ?wzorem mi?osierdzia i autentyczn? ikon? mi?osiernego Samarytanina” i, ?e poprzez swoje radykalne ?ycie Ewangeli? i g?oszenie jej z odwag? ?sta?a si? ?wiadkiem godno?ci oraz przywileju pokornej s?u?by”. Do dzi? jej imi? ?nie przestaje ja?nie?, niczym ?ród?o nadziei, dla wielu osób, poszukuj?cych pocieszenia wobec cierpień cia?a i ducha” – czytamy w dokumencie.
?wi?ta, nazywana do dzi? przez wielu wiernych po prostu: ?Matk? Teres?”, zosta?a kanonizowana przez Papie?a Franciszka 4 wrze?nia 2016 r., w czasie, gdy Ko?ció? obchodzi? Nadzywczajny Jubileusz Mi?osierdzia. Na mocy og?oszonego dzisiaj dekretu jej wspomnienie liturgiczne ma zosta? umieszczone we wszystkich kalendarzach liturgicznych na ca?ym ?wiecie, a do??czone do dekretu teksty liturgiczne, po przet?umaczeniu ich przez poszczególne konferencje biskupów i zaaprobowaniu przez Dykasteri? ds. Kultu Bo?ego i Dyscypliny Sakramentów, b?d? u?ywane w czasie tego wspomnienia.
Dzi?kujemy, ?e przeczyta?a?/e? ten artyku?. Je?li chcesz by? na bie??co zapraszamy do zapisania si? na newsletter klikaj?c tutaj.