184 państwa utrzymuj? pe?ne stosunki dyplomatyczne z Watykanem
Vatican News
Obecnie 184 państwa utrzymuj? pe?ne stosunki dyplomatyczne ze Stolic? Apostolsk?. Do tego nale?y doda? Uni? Europejsk? i Suwerenny Rycerski Zakon Maltański. Przy Stolicy Apostolskiej akredytowanych jest 90 misji dyplomatycznych z siedzib? w Rzymie, w tym misje Unii Europejskiej i Suwerennego Rycerskiego Zakonu Maltańskiego. W Rzymie znajduj? si? równie? biura Ligi Państw Arabskich, Mi?dzynarodowej Organizacji ds. Migracji i Wysokiego Komisarza Narodów Zjednoczonych ds. Uchod?ców, akredytowane przy Stolicy Apostolskiej.
11 pa?dziernika podpisano Drugi Protokó? Dodatkowy do Umowy mi?dzy Stolic? Apostolsk? a Burkina Faso w sprawie statusu prawnego Ko?cio?a katolickiego w Burkina Faso. 22 pa?dziernika Stolica Apostolska i Chińska Republika Ludowa zgodzi?y si? przed?u?y? o kolejne cztery lata moc obowi?zuj?c? Tymczasowego porozumienia w sprawie mianowania biskupów, zawartego 22 wrze?nia 2018 r. i odnowionego 22 pa?dziernika 2020 r. oraz 22 pa?dziernika 2022 r. Wreszcie, 24 pa?dziernika podpisano Umow? mi?dzy Stolic? Apostolsk? a Republik? Czesk? w sprawie niektórych kwestii prawnych.
Dzi?kujemy, ?e przeczyta?a?/e? ten artyku?. Je?li chcesz by? na bie??co zapraszamy do zapisania si? na newsletter klikaj?c tutaj.