杏MAP导航

Szukaj

Abp Fisichella: w Bogu znajdujemy ojca, który nas przygarnia Abp Fisichella: w Bogu znajdujemy ojca, który nas przygarnia 

Abp Fisichella: w Bogu znajdujemy ojca, który nas przygarnia

?Nikt w Panu nie znajduje s?dziego, ale spotyka w Nim raczej ojca, który przygarnia, pociesza oraz wskazuje drog? odnowy”. W ten sposób przewodnicz?cy Papieskiej Rady ds. Nowej Ewangelizacji skomentowa? has?o tegorocznej edycji inicjatywy: ?24 godziny dla Pana”, którym jest zdanie zaczerpni?te z Ewangelii ?w. Jana: ?Ja równie? Ci? nie pot?piam” ( 8, 11).

Krzysztof O?dakowski SJ – Watykan

Papie? Franciszek zach?ca do otwarcia w pi?tek, 29 marca, ko?cio?ów na d?ugie godziny, aby mo?na by?o do?wiadczy? daru mi?osierdzia oraz przyj?? go w sakramencie pojednania. ?24 godziny dla Pana” to czas na adoracj? eucharystyczn? w ciszy, w modlitwie, gdzie ka?dy mo?e odnale?? samego siebie oraz przemy?le? w?asne ?ycie. To globalana inicjatywa dla ca?ego ?wiata, aby odkry? mi?osierdzie Boga. Mówi abp. Rino Fisichella.

Fisichella – przebaczenie znakiem mi?o?ci

?Zawsze potrzeba przebaczenia, poniewa? jest ono znakiem mi?o?ci. Je?li byliby?my pozbawieni wymiaru przebaczenia oznacza?oby to, ?e mi?o?ci pozostaje niewiele, poniewa? nikt nie jest doskona?y - stwierdzi? abp Fisichella. - Ka?dy z nas zdaje sobie spraw?, ?e potrzebuje przebaczenia po to, aby sta? si? z kolei jego narz?dziem dla innych. Przebaczenie jest szczytem mi?o?ci. Kiedy si? kocha, nie tylko bierze si? winy na siebie, ale równie? jest si? gotowym uczyni? to w taki sposób, aby osoba kochana mog?a na nowo podj?? ?ycie w komunii, w pe?nej, doskona?ej relacji.“

Zasi?g inicjatywy ?24 godziny dla Pana” jest coraz szerszy, powi?ksza si? ta ?plama oleju” mi?osierdzia, staje si? ona jakby by?a bez granic. Abp Fisichella zwraca uwag?, ?e zaniedbanie sakramentu pojednania wi??e si? z zapomnieniem o istocie cz?owieczeństwa. Przywrócenie mu nale?nego miejsca jest równoznaczne z u?wiadomieniem sobie, kim jeste?my oraz gdzie jest serce oraz centrum or?dzia ewangelicznego. Zawiera sie ono w s?owach: ?Nawracajcie si? i wierzcie”, odmieńcie swoje ?ycie, a wtedy b?dziecie wiedzieli, ?e stoicie zawsze w obliczu mi?o?ci Boga – podkre?li? w?oski hierarcha. 

Dzi?kujemy, ?e przeczyta?a?/e? ten artyku?. Je?li chcesz by? na bie??co zapraszamy do zapisania si? na newsletter klikaj?c tutaj.

29 marca 2019, 15:41