20. rocznica podró?y apostolskiej Jana Paw?a II do Kazachstanu
Aigul Kuspan – Kazachstan
Dok?adnie 20 lat temu, w dniach 22-25 wrze?nia 2001 roku, w historii m?odego niepodleg?ego Kazachstanu mia?o miejsce wyj?tkowe wydarzenie: na osobiste zaproszenie pierwszego prezydenta tego kraju, Elbasy Nursu?tana Nazarbajewa, z oficjaln? wizyt? przyjecha? papie? Jan Pawe? II. By? to jeden z najja?niejszych momentów w mojej karierze dyplomatycznej, którego wspomnienia s? wci?? ?ywe.
W tym czasie pe?ni?am funkcj? Naczelnika Wydzia?u Europy Zachodniej Departamentu Wspó?pracy Dwustronnej Ministerstwa Spraw Zagranicznych Kazachstanu. Zdaj?c sobie spraw? z historycznego znaczenia wizyty, ca?y wydzia? ze szczególn? staranno?ci? i odpowiedzialno?ci? podchodzi? do jej organizacji. ?Dzi? Ko?ció? katolicki aktywnie odbudowuje swoj? tradycyjn? misj?: budowane s? ?wi?tynie, otwierane s? nowe parafie. Jego dzia?ania w sprawach pokoju, o?wiaty i dobroczynno?ci s? ogromne. Katolicy, podobnie jak przedstawiciele innych religii, d??? do wzmocnienia jedno?ci i zgody ca?ego narodu Kazachstanu” – takimi s?owami prezydent Nazarbajew powita? dostojnego go?cia na sto?ecznym lotnisku.
Z kolei papie? tu? po zej?ciu z pok?adu samolotu ze wzruszeniem poca?owa? ziemi? kazachsk? – ziemi? wieloetnicznego kraju o wielowiekowych i ró?norodnych tradycjach duchowych i kulturowych.
Wizyta Jana Paw?a II w Kazachstanie by?a wydarzeniem historycznym nie tylko dla katolików z Kazachstanu, ale dla ca?ego kraju. Kazachstan, b?d?c pomostem mi?dzy Europ? a Azj?, od czasów staro?ytnych by? miejscem, w którym spotyka?y si? ró?ne wyznania.
Od pierwszego dnia niepodleg?o?ci Kazachstan rozwija? globalny dialog mi?dzywyznaniowy jako jeden z kluczowych priorytetów państwa. Na t? najwa?niejsz? kwesti? zwracaj? szczególn? uwag? zarówno pierwszy prezydent Kazachstanu Nursu?tan Nazarbajew, jak i obecny prezydent Kasym-?omart Tokajew, który b?d?c wówczas na stanowisku przewodnicz?cego senatu sta? na czele Sekretariatu Zjazdu Liderów Religii ?wiatowych i Tradycyjnyc.
?To w?a?nie dzi?ki pokojowi, porozumieniu mi?dzynarodowo?ciowemu i mi?dzywyznaniowemu uda?o si? nam pozby? najci??szego dziedzictwa re?imu, który t?umi? nie tylko wolno?ci gospodarcze i polityczne, ale tak?e duchowe” – podkre?li? Elbasy podczas wizyty papie?a.
Program wizyty Ojca ?wi?tego w stolicy Kazachstanu rozpocz?? si? od z?o?enia wieńca pod pomnikiem ofiar re?imu totalitarnego. Nast?pnie Jan Pawe? II odprawi? Msz? na placu Matki Ojczyzny, gdzie zgromadzili si? nie tylko mieszkańcy naszego kraju, ale tak?e pielgrzymi z ró?nych stron ?wiata. Nast?pnie odwiedzi? Nuncjatur? Apostolsk?. Papie? spotka? si? ze studentami Eurazjatyckiego Uniwersytetu Narodowego im. Lwa Gumilowa, odpowiedzia? na ich pytania oraz skierowa? do nich dobre s?owa na po?egnanie.
?Ciesz? si?, ?e mia?em okazj? spotka? si? z wami, potomkami szlachetnego narodu Kazachstanu, dumnych ze swojego niez?omnego d??enia do wolno?ci, nieograniczonej jak te stepy, na których si? urodzili?cie. Macie za sob? ró?ne ?cie?ki ?ycia, niepozbawione cierpienia. Siedzicie tutaj, obok siebie i czujecie si? przyjació?mi – nie dlatego, ?e zapomnieli?cie o tym z?u, które mia?o miejsce w waszej historii, ale dlatego, ?e s?usznie jeste?cie bardziej zainteresowani dobrem, które mo?ecie wspólnie budowa?” – zwróci? si? Jan Pawe? II do kazachstańskiej m?odzie?y.
Nast?pnie odprawi? Msz? w Ko?ciele katedralnym i spotka? si? z przedstawicielami kultury i nauki w sto?ecznej Sali Kongresowej.
Jego ?wi?tobliwo?? odwiedzi? nasz kraj w trudnym momencie dla ca?ego ?wiata – pó?tora tygodnia przed wizyt?, w dniu 11 wrze?nia 2001 roku w Nowym Jorku dosz?o do najwi?kszego zamachu terrorystycznego. W zwi?zku z tym Papie? zaapelowa? do wierz?cych chrze?cijan i muzu?manów o budowanie cywilizacji przyja?ni i mi?o?ci, a nie przemocy. Bardzo symboliczne jest to, ?e takie przemówienie pochodzi?o z ziemi kazachskiej, gdzie panuje pokój i wzajemne zrozumienie mi?dzy przedstawicielami ró?nych wyznań. Potwierdzeniem tego jest zbli?aj?ce si? XIX posiedzenie Sekretariatu Zjazdu Liderów Religii ?wiatowych i Tradycyjnych, które odb?dzie si? w Nur-Su?tanie pod przewodnictwem Przewodnicz?cego Senatu Parlamentu Republiki Kazachstanu Maulena Aszymbajewa, który obecnie stoi na czele Sekretariatu Zjazdu Liderów Religii ?wiatowych i Tradycyjnych.
Po raz pierwszy zjazd zosta? zwo?any w dniach 23-24 wrze?nia 2003 roku z inicjatywy prezydenta Nazarbajewa. Podczas jego wizyty w Watykanie przedstawiciele Ko?cio?a katolickiego byli jednymi z pierwszych, którzy poparli ide? przeprowadzenia zjazdu. Co wa?ne, pierwsza nagroda Zjazdu Liderów Religii ?wiatowych i Tradycyjnych zosta?a przyznana w?a?nie watykańskiej Papieskiej Radzie ds. Dialogu Mi?dzyreligijnego: w ten sposób Elbasy podkre?li? szczególn? rol? Stolicy Apostolskiej w organizacji i przeprowadzeniu zjazdu.
Katolicyzm na terenie Kazachstanu ma g??bokie korzenie, poniewa? wa?n? rol? w pojawieniu si? w regionie religii chrze?cijańskiej odegra? Wielki Jedwabny Szlak. 17 pa?dziernika 1992 roku Republika Kazachstanu nawi?za?a relacje dyplomatyczne ze Stolic? Apostolsk?. Sze?? lat pó?niej zosta? podpisany Konkordat – umowa w sprawie stosunków pomi?dzy Kazachstanem i Watykanem. W tym samym roku w Karagandzie powsta?a pierwsza katolicka uczelnia wy?sza – seminarium duchowne ?Maryi Matki Ko?cio?a”.
Obecnie w wielu miastach kraju funkcjonuj? parafie katolickie. Najwi?kszy w kraju ko?ció? – Katedra Naj?wi?tszej Maryi Panny Fatimskiej – znajduje si? w Karagandzie. W 2003 roku w?adze miasta odpowiadaj?c na pro?b? diecezji karagandyjskiej przeznaczy?y teren pod budow? nowej katedry. W maju 2003 roku sekretarz stanu Stolicy Apostolskiej kardyna? Angelo Sodano po?wi?ci? teren oraz kamień w?gielny pod budow? katedry.
Historia nakaza?a tak, aby terytorium Kazachstanu zawsze by?o miejscem, w którym w atmosferze pokoju i szacunku wspó?istniej? przedstawiciele ró?nych wyznań, w tym katolicy. W warunkach niepodleg?ego Kazachstanu decyduj?cym czynnikiem rozwoju harmonii, tolerancji i duchowo?ci sta?a si? polityka pierwszego prezydenta Republiki Kazachstanu. Uznaniem tej m?drej i wizjonerskiej polityki sta?a si? wizyta papie?a Jana Paw?a II w naszym kraju.
Wizyta ta odegra?a znacz?c? rol? w dalszym umacnianiu dialogu mi?dzywyznaniowego, a tak?e rozwijaniu owocnego partnerstwa mi?dzy Kazachstanem i Watykanem.
Aigul Kuspan - Przewodnicz?ca Komisji Spraw Mi?dzynarodowych, Obrony i Bezpieczeństwa Ma?ylisu Parlamentu Republiki Kazachstanu
Dzi?kujemy, ?e przeczyta?a?/e? ten artyku?. Je?li chcesz by? na bie??co zapraszamy do zapisania si? na newsletter klikaj?c tutaj.