10 cytatów Leona XIV w 100 dni pontyfikatu
Ks. Pawe? Rytel-Andrianik - Watykan
1. Pokój z wami wszystkimi! Taki jest pokój Chrystusa Zmartwychwsta?ego. Pokój nieuzbrojony i pokój rozbrajaj?cy, pokorny i wytrwa?y. Pochodzi od Boga, od Boga, który kocha nas wszystkich bezwarunkowo. (Pierwsze po wyborze i b?ogos?awieństwo «Urbi Et Orbi», 8 maja)
2. Znikn??, aby pozosta? Chrystus, sta? si? ma?ym, aby On by? poznany i uwielbiony (por. J 3, 30), po?wi?ci? si? do końca, aby nikomu nie zabrak?o mo?liwo?ci poznania Go i kochania. (Homilia podczas Mszy ?w. z kardyna?ami, 9 maja)
3. Dzisiaj potrzebna jest ta rewolucja mi?o?ci. (Homilia podczas Mszy ?w. w Castel Gandolfo, 13 lipca)
4. A wy, dzieci, b?d?cie wdzi?czni swoim rodzicom: mówienie ?dzi?kuj?” za dar ?ycia i za wszystko, co wraz z nim otrzymujemy ka?dego dnia jest pierwszym sposobem oddania czci ojcu i matce (por. Wj 20,12). (Homilia podczas Jubileuszu rodzin, dzieci, dziadków i osób starszych, 1 czerwca)
5. Jezus mówi nam: ?Wy jeste?cie sol? ziemi (…). Wy jeste?cie ?wiat?em ?wiata!” (Mt 5, 13-14). A dzi?, wasze g?osy, wasz entuzjazm, wasze okrzyki – które wszystkie s? dla Jezusa Chrystusa – b?d? s?yszalne a? po krańce ?wiata! (S?owa skierowane do m?odzie?y na ropocz?cie Jubileuszu M?odzie?y, 29 lipca)
6. Po?ród prób ?ycia, nadzieja jest o?ywiana niezawodn? i dodaj?c? otuchy pewno?ci? mi?o?ci Boga, rozlanej w sercach przez Ducha ?wi?tego. Dlatego ona nie zawodzi (por. Rz 5, 5). (Or?dzie na IX ?wiatowy Dzień Ubogich obchodzony 16 listopada 2025)
7. W szczególny sposób, katolicy migranci i uchod?cy mog? sta? si? dzi? misjonarzami nadziei w przyjmuj?cych ich krajach, wskazuj?c nowe drogi wiary tam, gdzie or?dzie Jezusa Chrystusa jeszcze nie dotar?o, lub inicjuj?c dialog mi?dzyreligijny oparty na ?yciu powszednim i poszukiwaniu wspólnych warto?ci. (Or?dzie na ?wiatowy Dzień Migranta i Uchod?cy, 4-5 pa?dziernika 2025)
8. Nosz? w sercu cierpienia ukochanego narodu ukraińskiego. Nale?y zrobi? wszystko, co mo?liwe, aby jak najszybciej osi?gn?? prawdziwy, sprawiedliwy i trwa?y pokój. Niech wszyscy wi??niowie zostan? uwolnieni, a dzieci b?d? mog?y powróci? do swoich rodzin. (Regina Coeli, 11 maja)
9. Z wielkim niepokojem ?ledz? bardzo powa?n? sytuacj? humanitarn? w Gazie, gdzie ludno?? cywilna jest udr?czona g?odem i nadal nara?ona na przemoc i ?mier?. Ponawiam mój usilny apel o zawieszenie broni, uwolnienie zak?adników i pe?ne przestrzeganie prawa humanitarnego. (Anio? Pański, 27 lipca)
10. Wszystko to sk?ania nas do refleksji nad drog? komunii ko?cielnej. Powstaje ona z impulsu Ducha ?wi?tego, jednoczy odmienno?ci i buduje mosty jedno?ci w ró?norodno?ci charyzmatów, darów i pos?ug. Wa?ne jest, aby nauczy? si? ?y? tak? komuni? jako jedno?ci? w ró?norodno?ci, aby ró?norodno?? darów, po??czona wyznaniem jednej wiary, przyczynia?a si? do g?oszenia Ewangelii. (Uroczysto?? ?wi?tych aposto?ów Piotra i Paw?a z b?ogos?awieństwem i na?o?eniem paliuszy nowym arcybiskupom metropolitom, 29 czerwca)
Dzi?kujemy, ?e przeczyta?a?/e? ten artyku?. Je?li chcesz by? na bie??co zapraszamy do zapisania si? na newsletter klikaj?c tutaj.