70 lat temu Jezus spojrza? na Franciszka z mi?o?ci? i zmieni? losy jego ?ycia
Krzysztof Dudek SJ – Watykan
Franciszek sam opisa? to wydarzenie w 2013 r., podczas wigilii Zes?ania Ducha ?wi?tego na Placu ?w. Piotra:
Tamto spotkanie by?o tak wa?ne dla Franciszka, ?e jako Nast?pca ?w. Piotra obra? dewiz?: Miserando atque eligendo (z ?ac. Spojrza? z mi?osierdziem i wybra?). Pochodzi ona z kazania ?w. Bedy, komentuj?cego scen? powo?ania Mateusza.
Papie? cz?sto te? kontemplowa? obraz Caravaggia Powo?anie ?w. Mateusza, wisz?cy w rzymskim ko?ciele ?w. Ludwika, króla Francji. Jak sam podkre?li? przed sze?cioma laty na Mszy w Domu ?w. Marty, to wydarzenie ewangeliczne zaskakuje - co si? sta?o, ?e celnik, ?zdrajca swojego kraju” nagle porzuca wszystko, by i?? za Jezusem? Franciszek odpowiada?: ?To jest moc spojrzenia Jezusa”. Wskazywa?, ?e Mateusz na obrazie Caravaggia patrzy jeszcze jednym okiem na pieni?dze, drugim na Boga, ?wci?? kurczowo trzyma si? pieni?dzy”. Jednak jego przywi?zanie do maj?tku upada pod spojrzeniem Jezusa. ?To walka mi?dzy mi?osierdziem i grzechem” - podkre?la? Papie?. Przypomnia? wówczas jedn? bardzo wa?n? prawd?: mi?o?? Jezusa mog?a wej??, bo Mateusz zostawi? dla niej drzwi, tj. ?wiadomo?? tego, ?e jest grzesznikiem. To pierwszy warunek, by do?wiadczy? tego mi?osiernego spojrzenia, które przemienia. I to jest w?a?nie do?wiadczenie Franciszka, bo jak mówi, jest jak Mateusz, jest grzesznikiem, na którego Pan spojrza? (por. ).
Dzi?kujemy, ?e przeczyta?a?/e? ten artyku?. Je?li chcesz by? na bie??co zapraszamy do zapisania si? na newsletter klikaj?c tutaj.