杏MAP导航

Szukaj

Zdj?cie z m?odo?ci Papie?a Franciszka Zdj?cie z m?odo?ci Papie?a Franciszka 

70 lat temu Jezus spojrza? na Franciszka z mi?o?ci? i zmieni? losy jego ?ycia

Mija dok?adnie 70 lat od spowiedzi, która zmieni?a losy Papie?a Franciszka. To wtedy odczu? wezwanie, by i?? za Chrystusem, s?u??c mu jako ksi?dz. By?o to dla niego wydarzenie zupe?nie niespodziewanie i nag?e. Wraca? do niego wielokrotnie jako zakonnik, biskup, a tak?e papie?, bo to w tym do?wiadczeniu mi?osiernego spojrzenia widzia? ?ród?o swego powo?ania.

Krzysztof Dudek SJ – Watykan

Franciszek sam opisa? to wydarzenie w 2013 r., podczas wigilii Zes?ania Ducha ?wi?tego na Placu ?w. Piotra:

Odczu?em jakby g?os, wezwanie - by?em przekonany, ?e powinienem zosta? ksi?dzem

?W moim ?yciu jest bardzo wa?na data - 21 wrze?nia 1953 r. Mia?em wtedy prawie 17 lat, ?wi?towano dzień studenta, dla nas tak?e dzień wiosny - dla was dzień jesieni. Zanim poszed?em ?wi?towa?, wst?pi?em do ko?cio?a parafialnego. Zobaczy?em ksi?dza, którego nie zna?em, i poczu?em potrzeb? wyspowiadania si?. To by?o dla mnie do?wiadczenie spotkania - spotka?em kogo?, kto na mnie czeka?. Nie wiem, jak si? to dok?adnie wydarzy?o, nie wiem, dlaczego ten ksi?dz, którego nie zna?em, by? tam, i dlaczego odczu?em to pragnienie wyspowiadania si?. Prawd? jest jednak, ?e kto? oczekiwa? mnie od [d?ugiego] czasu. Po spowiedzi odczu?em, ?e co? si? zmieni?o. Nie by?em ju? t? sam? osob?. Odczu?em jakby g?os, wezwanie - by?em przekonany, ?e powinienem zosta? ksi?dzem. To do?wiadczenie wiary jest wa?ne. Mówimy, ?e powinni?my szuka? Boga, i?? do Niego, by prosi? o przebaczenie, ale kiedy my idziemy, to On nas oczekuje, On jest pierwszy. W j?zyku hiszpańskim mamy s?owo, które dobrze to t?umaczy: Pan nas poprzedza (hiszp. El Señor siempre nos primerea), jest pierwszy i czeka na nas! To jest w?a?nie wielka ?aska - znale?? tego, który na ciebie czeka. Ty idziesz jako grzesznik, ale On ci? oczekuje, aby ci wybaczy?.“

Tamto spotkanie by?o tak wa?ne dla Franciszka, ?e jako Nast?pca ?w. Piotra obra? dewiz?: Miserando atque eligendo (z ?ac. Spojrza? z mi?osierdziem i wybra?). Pochodzi ona z kazania ?w. Bedy, komentuj?cego scen? powo?ania Mateusza.

Powo?anie Mateusza, Caravaggio
Powo?anie Mateusza, Caravaggio   (Diego Fiore, All rights reserved)

Papie? cz?sto te? kontemplowa? obraz Caravaggia Powo?anie ?w. Mateusza, wisz?cy w rzymskim ko?ciele ?w. Ludwika, króla Francji. Jak sam podkre?li? przed sze?cioma laty na Mszy w Domu ?w. Marty, to wydarzenie ewangeliczne zaskakuje - co si? sta?o, ?e celnik, ?zdrajca swojego kraju” nagle porzuca wszystko, by i?? za Jezusem? Franciszek odpowiada?: ?To jest moc spojrzenia Jezusa”. Wskazywa?, ?e Mateusz na obrazie Caravaggia patrzy jeszcze jednym okiem na pieni?dze, drugim na Boga, ?wci?? kurczowo trzyma si? pieni?dzy”. Jednak jego przywi?zanie do maj?tku upada pod spojrzeniem Jezusa. ?To walka mi?dzy mi?osierdziem i grzechem” - podkre?la? Papie?. Przypomnia? wówczas jedn? bardzo wa?n? prawd?: mi?o?? Jezusa mog?a wej??, bo Mateusz zostawi? dla niej drzwi, tj. ?wiadomo?? tego, ?e jest grzesznikiem. To pierwszy warunek, by do?wiadczy? tego mi?osiernego spojrzenia, które przemienia. I to jest w?a?nie do?wiadczenie Franciszka, bo jak mówi, jest jak Mateusz, jest grzesznikiem, na którego Pan spojrza? (por. ).

Dzi?kujemy, ?e przeczyta?a?/e? ten artyku?. Je?li chcesz by? na bie??co zapraszamy do zapisania si? na newsletter klikaj?c tutaj.

21 wrze?nia 2023, 12:31