杏MAP导航

Szukaj

25 marca: po?wi?cenie Rosji i Ukrainy Niepokalanemu Sercu Maryi 25 marca: po?wi?cenie Rosji i Ukrainy Niepokalanemu Sercu Maryi 

25 marca: po?wi?cenie Rosji i Ukrainy Niepokalanemu Sercu Maryi

Biuro Prasowe Stolicy Apostolskiej poda?o do wiadomo?ci, ?e w pi?tek 25 marca, podczas celebracji pokutnej o godz. 17.00 w Bazylice ?w. Piotra, Papie? Franciszek po?wi?ci Rosj? i Ukrain? Niepokalanemu Sercu Maryi. Tego aktu w tym samym dniu w Fatimie dokona Kardyna? Konrad Krajewski, jako wys?annik Ojca ?wi?tego.

Vatican News

W objawieniu z 13 lipca 1917 r. w Fatimie Matka Bo?a prosi?a o po?wi?cenie Rosji Jej Niepokalanemu Sercu, stwierdzaj?c, ?e je?li pro?ba ta nie zostanie spe?niona, Rosja b?dzie szerzy? ?swoje b??dy na ca?ym ?wiecie, podejmuj?c wojny i prze?ladowanie Ko?cio?a”. Dobrzy - doda?a - zostan? zam?czeni, Ojciec ?wi?ty b?dzie mia? wiele do wycierpienia, ró?ne narody zostan? zniszczone”. Po objawieniach w Fatimie mia?y miejsce ró?ne akty po?wi?cenia Niepokalanemu Sercu Maryi: Pius XII 31 pa?dziernika 1942 r. po?wi?ci? ca?y ?wiat, a 7 lipca 1952 r. w li?cie apostolskim Sacro vergente anno po?wi?ci? narody Rosji Niepokalanemu Sercu Maryi:
?Tak jak kilka lat temu po?wi?cili?my ca?y ?wiat Niepokalanemu Sercu Matki Bo?ej, tak teraz, w sposób szczególny, po?wi?camy wszystkie narody Rosji temu samemu Niepokalanemu Sercu”.

21 listopada 1964 r. Pawe? VI w obecno?ci ojców Soboru Watykańskiego II ponowi? po?wi?cenie Rosji Niepokalanemu Sercu. Papie? Jan Pawe? II u?o?y? modlitw? w formie aktu zawierzenia, który mia? by? odprawiony w Bazylice Naj?wi?tszej Maryi Panny Wi?kszej 7 czerwca 1981 r., w uroczysto?? Zes?ania Ducha ?wi?tego. Tekst brzmia? nast?puj?co:

?O Matko ludzi i narodów, Ty znasz wszystkie ich cierpienia i nadzieje, masz matczyne wyczucie dla wszystkich zmagań mi?dzy dobrem a z?em, mi?dzy ?wiat?em a ciemno?ci?, które wstrz?saj? ?wiatem, przyjmij nasze wo?anie skierowane w Duchu ?wi?tym wprost do Twego Serca i ogarnij mi?o?ci? Matki i S?u?ebnicy Pańskiej tych, którzy najbardziej oczekuj? tego u?cisku, a tak?e tych, których zawierzenia oczekujesz w sposób szczególny. We? pod swoj? macierzyńsk? opiek? ca?? rodzin? ludzk?, któr? z czu?? mi?o?ci? powierzamy Tobie, o Matko. Niech dla wszystkich zbli?y si? czas pokoju i wolno?ci, czas prawdy, sprawiedliwo?ci i nadziei”.

Nast?pnie, aby pe?niej odpowiedzie? na pro?by Matki Bo?ej, chcia? w ?wi?tym Roku Odkupienia uwydatni? akt zawierzenia z 7 czerwca 1981 roku, powtórzony w Fatimie 13 maja 1982 roku. Na pami?tk? ?Fiat” wypowiedzianego przez Maryj? w chwili Zwiastowania, 25 marca 1984 r. na placu ?w. Piotra, w duchowej jedno?ci ze wszystkimi biskupami ?wiata, zwo?anymi wcze?niej, Jan Pawe? II zawierzy? wszystkie narody Niepokalanemu Sercu Maryi:

?I dlatego, o Matko ludzi i narodów, Ty, która znasz wszystkie ich cierpienia i nadzieje, która po macierzyńsku odczuwasz wszystkie zmagania mi?dzy dobrem a z?em, mi?dzy ?wiat?em a ciemno?ci?, które wstrz?saj? wspó?czesnym ?wiatem, przyjmij nasze wo?anie, które poruszeni Duchem ?wi?tym kierujemy wprost do Twego Serca: ogarnij mi?o?ci? Matki i S?u?ebnicy Pańskiej ten nasz ludzki ?wiat, który Ci powierzamy i po?wi?camy, pe?ni troski o ziemski i wieczny los ludzi i narodów. W sposób szczególny powierzamy i po?wi?camy Ci tych ludzi i narody, którzy tego powierzenia i po?wi?cenia najbardziej potrzebuj?”.

W czerwcu 2000 r. Stolica Apostolska ujawni?a trzeci? cz??? tajemnicy fatimskiej, a ówczesny arcybiskup Tarcisio Bertone, sekretarz Kongregacji Nauki Wiary, podkre?li?, ?e siostra ?ucja w li?cie z 1989 r. osobi?cie potwierdzi?a, ?e ten uroczysty i powszechny akt po?wi?cenia odpowiada? temu, czego pragn??a Matka Bo?a: ?Tak, to si? sta?o - powiedzia?a wizjonerka - tak jak prosi?a Matka Bo?a, 25 marca 1984 r.”

Dzi?kujemy, ?e przeczyta?a?/e? ten artyku?. Je?li chcesz by? na bie??co zapraszamy do zapisania si? na newsletter klikaj?c tutaj.

15 marca 2022, 18:21