ÐÓMAPµ¼º½

Szukaj

Na misjach w Sudanie Na misjach w Sudanie  (Krzysztof Z?bik MCCJ.)

16 marca: Dzie¨½ Modlitwy, Postu i Solidarno?ci z Misjonarzami

W II niedziel? Wielkiego Postu, 16 marca, pod has?em: ?Misjonarze dziel? si? nadziej?", obchodzony jest Dzie¨½ Modlitwy, Postu i Solidarno?ci z Misjonarzami. Tego dnia wspieramy zar¨®wno duchowo, jak i materialnie polskich misjonarzy oraz misjonarki.

Od 2006 roku Dzie?o Pomocy ?Ad Gentes" Komisji Konferencji Episkopatu Polski ds. Misji organizuje w II niedziel? Wielkiego Postu Dzie¨½ Modlitwy, Postu i Solidarno?ci z Misjonarzami, zwany inaczej Niedziel? ?Ad Gentes". W tym roku duszpasterskim Dzie¨½ ten przypada 16 marca i towarzyszy mu has?o: ?Misjonarze dziel? si? nadziej?". 

Misjonarze - pielgrzymi nadziei

?Misjonarki i misjonarze, g?osz?cy ?wiatu Dobr? Nowin? o zbawieniu, s? pielgrzymami nadziei. Nios?c Chrystusa tym, którzy Go nie znaj?, wzbudzaj? nadziej? w sercach jej pozbawionych. Id? z nadziej? lepszej przysz?o?ci do smutnych i zrozpaczonych, którym brakuje nadziei z powodu cierpie¨½ i niedostatków, niesprawiedliwo?ci, wykluczenia i krzywdy. Misjonarze poprzez dzie?a mi?o?ci wzbudzaj? nadziej? na lepsze jutro w sercach dzieci i m?odzie?y, rodziców, chorych i niepe?nosprawnych, bezrobotnych, bezdomnych, wygna¨½ców i migrantów oraz seniorów. Dziel? si? z tymi, do których zostali pos?ani przez Ko?ció? najwi?ksz? nadziej? ¨C nadziej? szcz??liwej wieczno?ci, jak? jest Chrystus. +Ja jestem zmartwychwstaniem i ?yciem, kto we Mnie wierzy cho?by i umar? ?y? b?dzie. A ka?dy kto ?yje i wierzy we Mnie, nie umrze na wieki+ (J 11, 25-26)"  ¨C czytamy w zapowiedzi Dzie?a Pomocy ?Ad Gentes".

Modlitwa w intencji misjonarek i misjonarzy

Na ten Dzie¨½ bp Jan Piotrowski, przewodnicz?cy Komisji Konferencji Episkopatu Polski ds. Misji, wystosowa? specjalny komunikat. ?Misjonarze s? dziedzicami Bo?ej nadziei ¨C nie tylko tej, która dotyczy lepszego, bardziej sprawiedliwego i bezpiecznego ?wiata. Oni nios? ludziom nadziej? zbawienia i umacniaj? w przekonaniu, ?e ostatecznie dobro zawsze zwyci??a" ¨C napisa?. Doda? zarazem: ?B?d?c solidarnymi z misjonarkami i misjonarzami z Polski nie tylko w tym dniu, ale stale, ukazujemy Ko?ció? ¨C nasz? wspólnot? wiary ¨C jako znak nadziei w ?wiecie. Jeste?my wspólnot? misyjn?, która ma do ofiarowania ?wiatu nadziej?, tak bardzo mu potrzebn?. Nadziej?, któr? dzielimy si? z innymi, jest Chrystus".

Przewodnicz?cy Komisji KEP ds. Misji podzi?kowa? równie? wszystkim zaanga?owanym w pomoc na rzecz misji oraz zach?ci? do modlitwy w intencji misjonarzy, misjonarek oraz powo?a¨½ misyjnych. 

140 projektów pomocowych

Dzie?o Pomocy ?Ad Gentes¡±, agenda Komisji Konferencji Episkopatu Polski ds. Misji, od 2005 roku pomaga misjonarkom i misjonarzom z Polski na placówkach misyjnych. W kraju prowadzi animacj? i formacj? misyjn? wiernych, anga?uj?c zw?aszcza dzieci i m?odzie? w inicjatywy misyjne. Ka?dego roku Dzie?o dofinansowuje ok. 140 projektów pomocowych, zg?aszanych przez misjonarzy z ca?ego ?wiata. S? to dzie?a ewangelizacyjne, medyczne, charytatywne i edukacyjno-opieku¨½cze.

Dzie?o Pomocy ?Ad Gentes¡±/ BP KEP

Dzi?kujemy, ?e przeczyta?a?/e? ten artyku?. Je?li chcesz by? na bie??co zapraszamy do zapisania si? na newsletter klikaj?c tutaj.

16 marca 2025, 08:30