94 lata od pierwszych objawień Chrystusa Mi?osiernego s. Faustynie
Wojciech Rogacin – Watykan
Widzenie opisane w ?Dzienniczku”
Siostra Faustyna Kowalska wieczorem 22 lutego 1931 roku przebywa?a w swej celi w p?ockim klasztorze, kiedy objawi? si? jej Pan Jezus. Faustyna tak to opisa?a w swoim ?Dzienniczku”: ?Wieczorem, kiedy by?am w celi, ujrza?am Pana Jezusa ubranego w szacie bia?ej. Jedna r?ka wzniesiona do b?ogos?awieństwa, a druga dotyka?a szaty na piersiach. Z uchylenia szaty na piersiach wychodzi?y dwa wielkie promienie: jeden czerwony, a drugi blady. W milczeniu wpatrywa?am si? w Pana, dusza moja by?a przej?ta boja?ni?, ale i rado?ci? wielk?. - Po chwili powiedzia? mi Jezus: wymaluj obraz wed?ug rysunku, który widzisz z podpisem: Jezu, ufam Tobie. Pragn?, aby ten obraz czczono najpierw w kaplicy waszej i na ca?ym ?wiecie”.
?wi?to Mi?osierdzia ustanowione przez Jana Paw?a II
Podczas widzeń w P?ocku Pan Jezus powiedzia? równie? siostrze Faustynie, ?e pragnie, aby w pierwsz? niedziel? po Wielkanocy zosta?o ustanowione ?wi?to Mi?osierdzia Bo?ego. Pierwsze zabiegi o ustanowienie tego ?wi?ta podejmowa? ju? spowiednik s. Faustyny ks. Micha? Sopo?ko. Dopiero jednak papie? Polak Jan Pawe? II w 2000 roku w dniu kanonizacji s. Faustyny ustanowi? ?wi?to Mi?osierdzia Bo?ego dla ca?ego Ko?cio?a powszechnego, wyznaczaj?c je na drug? niedziel? Wielkanocn?, zgodnie z wol? Chrystusa wyra?on? podczas objawienia siostrze Faustynie.
Obchody i odwiedzanie celi s. Faustyny
W 94. rocznic? objawień Chrystusa s. Faustynie w nowym Sanktuarium Mi?osierdzia Bo?ego w P?ocku odbywaj? si? uroczyste obchody rocznicowe, z Msz? ?w. pod przewodnictwem bp. Szymona Stu?kowskiego o godz. 12 oraz uroczyst? Koronk? do Mi?osierdzia Bo?ego, odprawian? o godz. 15.
Wierni mog? równie? nawiedza? cel? s. Faustyny.
Dzi?kujemy, ?e przeczyta?a?/e? ten artyku?. Je?li chcesz by? na bie??co zapraszamy do zapisania si? na newsletter klikaj?c tutaj.