杏MAP导航

Szukaj

Rocznica pierwszych objawień Chrystusa Mi?osiernego s. Faustynie fot. Media Watykańskie Rocznica pierwszych objawień Chrystusa Mi?osiernego s. Faustynie fot. Media Watykańskie 

94 lata od pierwszych objawień Chrystusa Mi?osiernego s. Faustynie

Mijaj? 94 lata od pierwszego objawienia Chrystusa Mi?osiernego siostrze Faustynie Kowalskiej. Wydarzy?o si? to w jej celi w klasztorze Zgromadzenia Sióstr Matki Bo?ej Mi?osierdzia w P?ocku. W sobot? w nowym p?ockim sanktuarium Bo?ego Mi?osierdzia odbywaj? si? uroczysto?ci rocznicowe pod przewodnictwem biskupa p?ockiego Szymona Stu?kowskiego.

Wojciech Rogacin – Watykan

Widzenie opisane w ?Dzienniczku”

Siostra Faustyna Kowalska wieczorem 22 lutego 1931 roku przebywa?a w swej celi w p?ockim klasztorze, kiedy objawi? si? jej Pan Jezus. Faustyna tak to opisa?a w swoim ?Dzienniczku”: ?Wieczorem, kiedy by?am w celi, ujrza?am Pana Jezusa ubranego w szacie bia?ej. Jedna r?ka wzniesiona do b?ogos?awieństwa, a druga dotyka?a szaty na piersiach. Z uchylenia szaty na piersiach wychodzi?y dwa wielkie promienie: jeden czerwony, a drugi blady. W milczeniu wpatrywa?am si? w Pana, dusza moja by?a przej?ta boja?ni?, ale i rado?ci? wielk?. - Po chwili powiedzia? mi Jezus: wymaluj obraz wed?ug rysunku, który widzisz z podpisem: Jezu, ufam Tobie. Pragn?, aby ten obraz czczono najpierw w kaplicy waszej i na ca?ym ?wiecie”.

?wi?to Mi?osierdzia ustanowione przez Jana Paw?a II

Podczas widzeń w P?ocku Pan Jezus powiedzia? równie? siostrze Faustynie, ?e pragnie, aby w pierwsz? niedziel? po Wielkanocy zosta?o ustanowione ?wi?to Mi?osierdzia Bo?ego. Pierwsze zabiegi o ustanowienie tego ?wi?ta podejmowa? ju? spowiednik s. Faustyny ks. Micha? Sopo?ko. Dopiero jednak papie? Polak Jan Pawe? II w 2000 roku w dniu kanonizacji s. Faustyny ustanowi? ?wi?to Mi?osierdzia Bo?ego dla ca?ego Ko?cio?a powszechnego, wyznaczaj?c je na drug? niedziel? Wielkanocn?, zgodnie z wol? Chrystusa wyra?on? podczas objawienia siostrze Faustynie.

Obchody i odwiedzanie celi s. Faustyny

W 94. rocznic? objawień Chrystusa s. Faustynie w nowym Sanktuarium Mi?osierdzia Bo?ego w P?ocku odbywaj? si? uroczyste obchody rocznicowe, z Msz? ?w. pod przewodnictwem bp. Szymona Stu?kowskiego o godz. 12 oraz uroczyst? Koronk? do Mi?osierdzia Bo?ego, odprawian? o godz. 15.

Wierni mog? równie? nawiedza? cel? s. Faustyny.

Dzi?kujemy, ?e przeczyta?a?/e? ten artyku?. Je?li chcesz by? na bie??co zapraszamy do zapisania si? na newsletter klikaj?c tutaj.

22 lutego 2025, 07:36