ÐÓMAPµ¼º½

Szukaj

W?osi na ?wiatowych Dniach M?odzie?y. 4.08.2023 W?osi na ?wiatowych Dniach M?odzie?y. 4.08.2023 

65 tys. m?odych W?och¨®w chce w wierze prze?ywa? ?DM w Lizbonie

?Powr¨®?cie potem, aby ubogaci? nasze miasto i °­´Ç?³¦¾±¨®? wasz? autentyczn? oraz czyst? hojno?ci?. Po Lizbonie dojrzej? ostateczne, ?wietliste ?tak?, a w waszym darze ponownie rozpoznamy Jezusa, kt¨®ry ?amie chleb dla wszystkich¡± ¨C tak rozsy?a? m?odych rzymian kard. Angelo De Donatis. R¨®wnie? W?osi bardzo licznie bior? udzia? w rozpocz?tych ?wiatowych Dniach M?odzie?y. To druga grupa narodowo?ciowa pod wzgl?dem ilo?ci uczestnik¨®w. Wczoraj wieczorem og?oszono, ?e zarejestrowa?o si? ich a? 65 tys.

Vatican News

Na spotkanie przyjechali m?odzi ludzie ze 140 krajów ?wiata. Najliczniejsi s? Hiszpanie. Takie dane podano podczas konferencji prasowej w wieczór rozpocz?cia wydarzenia. W?ochom towarzyszy z kolei najwi?ksza liczba biskupów, bo a? 109. Wszystkich uczestników wype?nia radosny entuzjazm i osobiste oczekiwania. Przyk?adem mo?e tutaj by? m?ody wolontariusz ze s?onecznej Italii, Eric.

Eric: próbuj? prze?y? te ?DM, aby zbli?y? si? do wiary

?Jest sporo roboty. Ale to bardzo mi?e pozna? ludzi z innych krajów. Znajduj? si? w grupie z osobami z ró?nych stron w Ameryce Po?udniowej lub Hiszpanii. I tak poznaj? nowe kultury, nawi?zuj? nowe przyja?nie. Wi?c jestem bardzo szcz??liwy, ?e tu si? znalaz?em. To mój pierwszy raz, czuj? si? pe?en emocji, nigdy wcze?niej nie bra?em udzia?u w ?DM. Co do mojej wiary, powiedzmy, ?e wci?? usi?uj? j? odkrywa?, bo sprawia mi troch? trudno?ci, ?eby za ni? pod??a?, ale staram si? nie zosta? w tyle. Te? na pewn? chwil? j? straci?em, a potem stwierdzi?em, i? chc? zacz?? od nowa. Równie? moi rodzice mi w tym pomagaj?: zarówno w sposobie, w jaki postrzegam Jezusa, jak i w sposobie, w jaki odnosz? si? do mojej rodziny. St?d powiedzmy, ?e próbuj? prze?y? te ?DM, aby zbli?y? si? do wiary.¡°

?wiadectwo dla Radia Watyka¨½skiego powiedzieli te? Sara i Federico. Do przyjazdu do Lizbony zmotywowa?a nas wizja przemiany ?ycia, ?mieli?my potrzeb? nowego Ducha¡± ¨C podkre?li?a W?oszka. Jej towarzysz osobi?cie potwierdzi? te s?owa.

Czujemy si? zaproszeni tutaj do podejmowania nowego ?ycia z Jezusem

?Przede wszystkim chodzi o nowe ?ycie po wszystkich dotychczasowych do?wiadczeniach, jak powiedzia?a moja kole?anka. Ale te? najwa?niejsze jest, by je zaczyna? z Jezusem. Bo skoro idziemy drog? wiary, to kroczmy nowymi ?cie?kami, ale maj?c Chrystusa zawsze coraz bli?ej siebie (¡­). Osobi?cie moja relacja z Bogiem rozwija si? w ci?gu ostatnich kilku lat. Najpierw odczuwa?em j? co prawda jako cz??? mojej codzienno?ci, ale dopiero w zesz?ym roku, kiedy pojecha?em do Medziugoria, odczu?em potrzeb? czego? wi?cej, szukania czego? wi?cej. Innymi s?owy, uzmys?owi?em sobie, ?e moja wiara, tak jak j? prze?ywa?em, by?a bezp?odna. Wi?c gdy pojawi?a si? okazja, ?eby przyjecha? na ?DM (¡­), przyj??em j? bez wahania. To tak?e zbieg okoliczno?ci, jakby nas sam Pan tu wezwa?, bo akurat jeste?my w momencie po zako¨½czeniu naszych studiów, przechodzimy do ?wiata podejmowania pracy, ale jeszcze ?yjemy w rytmie, który pozwala na do?wiadczenie takiego wydarzenia.¡°

Dzi?kujemy, ?e przeczyta?a?/e? ten artyku?. Je?li chcesz by? na bie??co zapraszamy do zapisania si? na newsletter klikaj?c tutaj.

04 sierpnia 2023, 15:33