杏MAP导航

Szukaj

Watykan w oczekiwaniu na og?oszenie wyniku konklawe - 16. X. 1978 Watykan w oczekiwaniu na og?oszenie wyniku konklawe - 16. X. 1978 

Ks. Dobrzyński: odkrywajmy Jana Paw?a II dla siebie

Je?li s?ów Jana Paw?a II nie prze?o?ymy na w?asne ?ycie, to nawet najbardziej sztandarowe has?a pontyfikatu nie przynios? owoców. W zwi?zku z 40. rocznic? wyboru Karola Wojty?y na Stolic? Piotrow? wskazuje na to ks. Andrzej Dobrzyński kieruj?cy O?rodkiem Dokumentacji i Studium Pontyfikatu Jana Paw?a II w Rzymie. Z perspektywy swej pracy podkre?la, ?e wprawdzie jest zainteresowanie histori? pontyfikatu, jednak mniej interesujemy si? sam? my?l? Papie?a Polaka.

Beata Zaj?czkowska – Watykan 

?W ramach trwaj?cego synodu bardzo wa?ne jest to, by powiedzie?, ?e Jan Pawe? II by? cz?owiekiem, który wspiera? m?odzie?, mówi? du?o o m?odzie?y, ale te? inspirowa? si? m?odzie??, by? m?ody duchem” – mówi Radiu Watykańskiemu ks. Dobrzyński. Wyznaje, ?e zosta?y mu w pami?ci papieskie s?owa o tym, i? z Jezusem Chrystusem zawsze jeste?my m?odzi. ?Wydaje mi si?, ?e Jan Pawe? II potrafi? czerpa? tak? ?yciow? m?odo??, m?odo?? ducha. Czerpa? j? od ludzi m?odych, ale przede wszystkim od swojego Mistrza, którym by? Jezus Chrystus. Zawsze imponowa? mi tym, ?e by? blisko ludzi. Ca?a jego filozofia jest bardzo mocno zwi?zana z cz?owiekiem. Duszpasterstwo i jego refleksja ostatecznie prowadz? go do cz?owieka, jest zafascynowany, zdumiony tajemnic? cz?owieka, w którym odkrywa równie? wielko?? Boga. Bo to jest ten cz?owiek, za którego umiera Chrystus” – podkre?la ks. Dobrzyński.

Dyrektor rzymskiego o?rodka przyznaje, ?e widzi Jana Paw?a II jako cz?owieka wielkiej syntezy. ?U niego wszystko si? jako? buduje, ??czy, scala. To jest cz?owiek, który jest naukowcem, a z drugiej strony duszpasterzem; kontemplatykiem, a zarazem cz?owiekiem czynu; o tym czynie wiele mówi, wiele pisze, a jednocze?nie jest cz?owiekiem my?li” – zauwa?a ks. Dobrzyński. Podkre?la, ?e z perspektywy dzia?ania o?rodka wida?, i? jest zainteresowanie histori? pontyfikatu, jednak mniej interesujemy si? dzisiaj sam? my?l? Jana Paw?a II.

?Interesuj? nas ksi??ki, które opowiedzia?yby jak?? ciekaw? histori?. Jednak Jan Pawe? II zostawi? nam bardzo bogate nauczanie, które pozostanie na pó?kach je?li nie zostanie otwarte, przeczytane, przemy?lane. Cho?by podzielone na jakie? ma?e katechezy czy rozmy?lania. Wtedy cz?owiek si? nad tym zatrzyma i chwil? pomy?li. Wtedy ta g??bia my?li Wojty?y do nas dotrze” – podkre?la ks. Dobrzyński. Dodaje, ?e trzeba zastanawia? si? nad tym, co ?w. Jan Pawe? II powiedzia?. ?Nawet teksty, które dobrze znamy trzeba odczytywa? w kontek?cie w?asnego ?ycia. Cho?by to powtarzane na wiele sposobów zdanie: «Nie l?kajcie si?. Otwórzcie drzwi Chrystusowi». Je?li jest to tylko sztandarowe zdanie pontyfikatu, to jakby pozostaje gdzie? w zawieszeniu. Je?eli jednak odnios? to do tego, co sam prze?ywam, popatrz? na moje l?ki i obawy, to wtedy Wojty?a faktycznie tym zdaniem otwiera we mnie co? nowego, daje mi wi?cej si?y” – mówi Radiu Watykańskiemu ks. Dobrzyński.

Ks. Dobrzyński o dziedzictwie ?w. Jana Paw?a II

Dzi?kujemy, ?e przeczyta?a?/e? ten artyku?. Je?li chcesz by? na bie??co zapraszamy do zapisania si? na newsletter klikaj?c tutaj.

16 pa?dziernika 2018, 15:11