Духо?ныя практыкаванн? ? Ватыкане: еднасць з Папам
Аляксандр Амяльчэня - Vatican News
Айцец Раберта Пазал?н?, 53-гадовы капуцын, б?бле?ст ? з л?стапада 2024 года новы прапаведн?к Папскага дома, рыхтуецца да правядзення Вел?капосных рэкалекцый для Рымскай куры? ? Зале Па?ла VI з 9 па 14 сакав?ка 2025 года. Гэтыя духо?ныя практыкаванн? пройдуць без Франц?шка, як? знаходз?цца ? кл?н?цы “Джэмэл?”.
Яго пакуты з'я?ляюцца красамо?ным сведчаннем сал?дарнасц?
"Адсутнасць Святога Айца не будзе по?най, бо мы будзем адчуваць яго духо?ную прысутнасць", - падкрэсл?вае айцец Пазал?н? ? эксклюз??ным ?нтэрв'ю ватыканск?м СМ?. "Больш за тое, менав?та яго адсутнасць стане для нас моцным духо?ным пасланнем ? нагодай для больш глыбокага разважання".
Прапаведн?к Папскага дома тлумачыць, што гэтая адсутнасць Франц?шка мае глыбокае с?мвал?чнае значэнне: "Яго цяперашн?я пакуты з'я?ляюцца красамо?ным сведчаннем сал?дарнасц? з ус?м?, хто пакутуе ? свеце. Гэта нагадвае нам пра незл?чоных людзей, як?я ? ц?шын? пераносяць боль, становяцца ахвярам? гвалту ц? вайны. Святы Айцец за?сёды трымае ?х у сва?м сэрцы ? мал?твах, ? цяпер ён яшчэ бл?жэй да ?х у сва?м уласным выпрабаванн?".
Мы наз?раем рост настальг?? па вечнасц?
Тэма сёлетн?х рэкалекцый – "Надзея на вечнае жыццё" – набывае асабл?вае значэнне ? святле бягучых падзей. Капуцын падкрэсл?вае сувязь гэтай тэмы з Н?кейск?м С?мвалам веры, 1700-годдзе якога адзначаецца ? гэтым Юб?лейным годзе: "Выраз "Надзея на вечнае жыццё" я запазычы? з Новага Запавету. Ён увасабляе сутнасць хрысц?янскай надзе? – веру ? тое, што жыццё, дадзенае нам Богам, мае сэнс не тольк? ? зямных межах, але ск?равана да вечнасц?".
Разважаючы пра актуальнасць гэтай тэмы для сучаснага свету, айцец Пазал?н? адзначае ц?кавую тэндэнцыю: "Нягледзячы на тое, што наша эпоха вельм? засяроджаная на матэрыяльным, мы наз?раем рост настальг?? па вечнасц?. Людз? шукаюць глыбейшага сэнсу, якасц? жыцця, якая выходз?ць за межы штодзённасц?. Наша задача як хрысц?ян – паказаць, што якасць вечнага жыцця можна адчуць ужо цяпер, у нашым зямным ?снаванн?".
“Смакаваць" вечнасць ужо ? нашым цяперашн?м жыцц?
Падчас рэкалекцый айцец Пазал?н? плануе весц? ?дзельн?ка? праз б?блейск?я тэксты, дапамагаючы ?м адкрыць новыя гран? разумення вечнага жыцця: "Мы пачнём з тэалаг?чных асно?, выкладзеных у Катэх?з?се, а затым паглыб?мся ? Святое П?санне. Наша мэта – не проста тэарэтычнае разуменне, але практычнае адкрыццё таго, як мы можам "смакаваць" вечнасць ужо ? нашым цяперашн?м жыцц?".
Кожны дзень мы будзем узнос?ць асабл?выя мал?твы за Папу
Гаворачы пра духо?ную еднасць з Франц?шкам падчас рэкалекцый, прапаведн?к тлумачыць: "Кожны дзень мы будзем узнос?ць асабл?выя мал?твы за Святога Айца. Яго духо?ная спадчына ? навучанне будуць прысутн?чаць у нашых разважаннях. Мы будзем ?мкнуцца ?васоб?ць у жыццё тыя кашто?насц?, на як?я ён за?сёды звяртае ?вагу: м?ласэрнасць, сал?дарнасць ? клопат пра найбольш уразл?вых".
Вел?капосныя рэкалекцы?, як?я пройдуць у незвычайных абстав?нах, абяцаюць стаць часам глыбокага духо?нага абна?лення для Рымскай куры? ? ?сяго Касцёла, нагадваючы пра важнасць надзе? на вечнае жыццё ? свеце, як? так часта засяроджаны на часовым ? матэрыяльным.