400-годдзе мучан?цтва святога Язафата Кунцэв?ча згадаюць у Рыме
Аляксандр Панчанка - Vatican News
13-14 л?стапада 2023 года ? Папск?м усходн?м ?нстытуце пройдзе м?жнародная канферэнцыя на тэму: Самасвядомасць ? культ: тэалаг?чнае, культурнае ? г?старычнае вымярэнне Язафата Кунцэв?ча. Форум адбудзецца пад патранажам Вярхо?нага Арх?еп?скапа К?ева-Гал?цкага Святаслава Ша?чука, прадстаяцеля Укра?нскай Грэка-Катал?цкай Царквы. З уступным словам да яго ?дзельн?ка? звернецца кардынал Кла?дыё Гуджэроц?, прэфект Дыкастэры? па справах Усходн?х Цэрква?.
Чатыры сес?? канферэнцы? будуць прысвечаны розным аспектам г?сторы? грэка-катал?цкай К?е?скай, Гал?цкай ? ?сяе Рус? М?трапол??, канан?зацыйнаму працэсу Язафата Кунцэв?ча, тэалаг?чным, пастырск?м ? г?мнаграф?чным аспектам яго ?шанавання, культу святога ? аг?яграф?? ? ?канаграф??. З дакладам? выступяць укра?нск?я, польск?я, л?то?ск?я, беларуск?я, нямецк?я, амерыканск?я даследчык? з розных навуковых цэнтра? ? ?н?верс?тэта? свету.
У рамках канферэнцы? яе ?дзельн?к? наведаюць выставу пад назвай Каб усе был? адно. 400-годдзе мучан?цтва святога Язафата Кунцэв?ча, якая 20 кастрычн?ка 2023 года была адкрыта ? Папск?м Грыгарыянск?м ун?верс?тэце па ?н?цыятыве Пасольства Л?твы пры Апостальскай Стал?цы ? Суверэнным Мальтыйск?м Ордэне. На ёй прадста?лены некальк? дзясятка? кашто?ных экспаната?, сярод як?х м?тра Язафата Кунцэв?ча, яго аф?цыйны канан?зацыйны абраз, малавядомая ?кона, якая прадста?ляе пакл?канне святога, партрэты яго бл?жэйшых паплечн?ка?.
У адкрыцц? экспаз?цы? бра? удзел кардынал Курт Кох, прэфект Дыкастэры? спрыяння хрысц?янскаму адз?нству. М?ж ?ншым ён нагада?, што святы Язафат Кунцэв?ч прысвяц?? сябе служэнню адз?нству пам?ж Катал?цк?м Касцёлам ? Правасла?най Царквой, згодна з пажаданнем Хрыста, “каб усе был? адно”. “Жыццё ? дзейнасць святога мучан?ка Язафата паказваюць нам, што наследаванне Езуса Хрыста, нават сёння можа ?ключаць у сябе мучан?цтва, якое з’я?ляецца сведчаннем любов? ? адз?нства”, - дада? ватыканск? ?ерарх, выказваючы спадзяванне, што мучан?к? з неба дапамогуць хрысц?янам прыйсц? да до?гажаданай еднасц?.
Выстава, прысвечаная 400-годдзю мучан?цкай смерц? святога Язафата Кунцэв?ча, будзе праходз?ць у Папск?м Грыгарыянск?м ун?верс?тэце ? Рыме да 20 л?стапада 2023 года. Уваход на яе вольны.