L’Osservatore Romano адзначае 160-годдзе з дня заснавання
Аляксандр Панчанка – Vatican News
Першы нумар L’Osservatore Romano убачы? свет 1 л?пеня 1861 г. Газету заснавал? два свецк?я верн?к?, адвакаты з па?ночна-?тальянскага рэг?ёна Эм?л?я-Раманья, Н?кола Дзанк?н? ? Джузэпэ Бастыя, як?я атрымал? пал?тычны прытулак у Рыме. ?м дапамага? Маркантон?а Пачэл?, дзядуля будучага папы П?я Х??.
У якасц? назвы газеты была запазычана назва ?нфармацыйнага л?стка, як? выходз?? па ?н?цыятыве групы катол?ка? у Рыме ? перыяд з 1849 па 1852 гг. Першыя нумары L’Osservatore Romano складал?ся з чатырох старонак. Падзагало?кам? стал? два выразы на лац?нскай мове: Unicuique suum (Кожнаму сваё) ? Non praevalebunt (Не перамогуць). Першае словазлучэнне было ?зята з рымскага права, а другое – з Евангелля св. Мацвея ? адсылала да сло? Езуса, ск?раваных да апостала Пятра: “Я кажу табе, што ты — Пётр [скала], ? на гэтай скале Я пабудую Касцёл Мой, ? брамы пякельныя не перамогуць яго” (16,18). У той час гэты дэв?з нас?? ? пал?тычны характар. Справа ? тым, што газета пачала выходз?ць ва ?мовах канфл?кту Касцёла з ?тальянскай дзяржавай, якая абвясц?ла Рым сваёй стал?цай ? пачала барацьбу за Вечны горад. Без падзагало?ку Non praevalebunt ватыканская газета выйшла тольк? аднойчы – 12 лютага 1929 г., на наступны дзень пасля падп?сання Латэранск?х пагаднення?, як?м? “рымскае пытанне” было ?рэгулявана.
У 1885 г. па ?н?цыятыве Льва Х??? газету набыла Апостальская Стал?ца. Першапачаткова выданне асвятляла тольк? пал?тычныя ? рэл?г?йна-этычныя пытанн?. З цягам часу ? ёй з’яв?л?ся рубрык?, прысвечаныя мастацтву, спорту, тэатру, грамадск?м праблемам, а ? часы фашысцкай дыктатуры газета была адз?най крын?цай ?нфармацы? аб с?туацы? ? свеце, якая не падлягала цэнзурным абмежаванням рэжыму.
На сённяшн? дзень L’Osservatore Romano выходз?ць штодзённа, акрамя нядзел?, на дванаццац? старонках. У ?нтэрнэце яе чытаюць каля 20 тыс. чалавек у дзень. Бы? створаны адмысловы аплет, дзейн?чае рассылка бюлетэню, ?снуе спецыяльны штомесячны дадатак для жанчын. Выданне мае верс?? на ?тальянскай, англ?йскай, французскай, нямецкай, ?спанскай, партугальскай ? польскай мовах. З 2018 г. гало?ным рэдактарам газеты з'я?ляецца Андрэа Монда.