10 гадо? пантыф?кату Франц?шка: гало?ныя факты
Аляксандр Панчанка – Vatican News
Гэта дзесяц?годдзе было яскрава пазначана рэформай Касцёла ? м?с?йным ключы. Важнай вяхой пантыф?кату стала выданне ? 2022 годзе новай Апостальскай канстытуцый аб Рымскай куры? Praedicate Evangelium. Сама назва дакумента, якая перакладаецца як Абвяшчайце Евангелле, кажа, што мэта рэформы – надаць ус?м ватыканск?м структурам м?с?йны характар.
Значным? нова?вядзенням? стала стварэнне Дыкастэры? па м?ласэрным служэнн? ? Дыкастэры? па евангел?зацы?, на чале якой ста?ць сам Пантыф?к, а таксама ?ключэнне свецк?х верн?ка? ? верн?ц у працэс к?равання курыяльным? структурам?.
Пантыф?кат пазначаны таксама новым? крокам? на экумен?чным шляху, сярод як?х можна згадаць удзел Папы ? мерапрыемствах з нагоды 400-годдзя Рэфармацы?, арган?заваных Сусветнай лютэранскай федэрацыяй, сустрэчу з Патрыярхам Маско?ск?м К?рылам у Гаване, сумесную з англ?канск?м ? прэсв?тарыянск?м духо?ным? л?дарам? п?л?грымку ? Па?днёвы Судан.
Экумен?чны характар нос?ць Сусветны дзень мал?твы аб ахове стварэння, як? Папа ?станав?? у 2015 годзе. Разам з Патрыярхам Барталамеем ? Святы Айцец няспынна закл?кае да “экалаг?чнага навяртання” – гэта тэме была прысвечана яго другая энцыкл?ка Laudato si’.
У сферы м?жрэл?г?йнага дыялогу пантыф?кат характарызуецца шэрагам в?з?та? Франц?шка ? мусульманск?я кра?ны ? падп?саннем сумеснай Дэкларацы? аб усеагульным братэрстве з Вял?к?м ?мам Аль-Азхар Ахмадам Аль-Таебам. У дакуменце асуджаецца выкарыстанне нас?лля ? ?мя рэл?г?? ? адзначаецца важнасць разв?цця братэрск?х аднос?н ? дыялогу пам?ж прадста?н?кам? розных веравызнання?.
Святкаванне юб?лею пантыф?кату адбываецца ? кантэксце С?нода Б?скупа? аб с?надальнасц?, як? ?першыню прадугледжвае тры этапы: дыяцэз?яльны, кантынентальны ? па?сюдны ? мае на мэце ?мацаванне дыялогу ? ?заемнага слухання ? сам?м Касцёле.
Франц?шак працягну? рашучую барацьбу з сексуальным? зло?жыванням? ? катал?цк?х асяродках, аф?цыйна распачатую яго папярэдн?кам, Бэнэдыктам XVI. Ён увё? больш строг?я нормы ? сферы прадух?лення выпадка? злачынства, ?х выкрыцця ? пакарання в?наватых.
На працягу дзесяц? гадо? пантыф?кату ?вага Святога Айца гало?ным чынам ск?равана да геаграф?чных ? экз?стэнцыяльных перыферый: менав?та яны был? гало?най мэтай большасц? з 40-а Апостальск?х падарожжа?, здзейсненых Франц?шкам. Яго першы в?з?т адбы?ся на ?тальянск? востра? Лампедуза – прыстан?шча для шматл?к?х м?гранта?, як?я пераб?раюцца пра М?жземнае мора, ратуючыся ад война?, беднасц? ? адсутнасц? перспекты?, з надзеяй знайсц? лепшае жыццё ? Е?ропе.
М?грацыя, рэагаваць на якую Папа закл?кае, к?руючыся чатырма дзеясловам?: прымаць, абараняць, падтрымл?ваць ? ?нтэграваць, стала адным са знака? часу, на як? звернута ?вага Святога Айца. Пантыф?к часта па?тарае аб неабходнасц? барацьбы з “культурай адчужэння” ? “глабал?зацыяй абыякавасц?”, а таксама падкрэсл?вае, што ? бедных ? патрабуючых дапамог? прысутн?чае сам Езус, пра што пав?нны памятаць хрысц?яне.
Тэма клопату – таксама адна з найважнейшых для Папы. Ён закл?кае святаро? быць пастырам?, як?я маюць пах сва?х авечак, гэта значыць бл?зк?я да статку, ?дуць разам са сва?м? верн?кам?, будучы ?важл?вым?, самаахвярным? ? м?ласэрным?, бо стыль самаго Бога – гэта бл?зкасць, спагада ? ласкавасць, а Яго ?мя – М?ласэрнасць.
Дыпламатыя Святога Пасаду ? пантыф?кат Франц?шка засяродз?ла свае с?лы на спрыянн? м?ру. Першай важнай падзеяй у гэтым кантэксце стала сустрэча Прэз?дэнта? ?зра?ля ? Палестыны, Шымона Перэса ? Махмуда Абаса ? Ватыканск?х садах. Апостальская Стал?ца спрыяла адна?ленню дыпламатычных стасунка? пам?ж ЗША ? Кубай, а ? 2018 годзе заключыла Часовую дамову аб прызначэнн? б?скупа? з К?тайскай Народнай Рэспубл?кай.
У абсурднай, жорсткай ? святатацкай вайне, якую Рас?я распачала супраць Укра?ны, Пантыф?к асаб?ста ?ключы?ся ? пошук магчымасцей для спынення агрэс??. Адразу пасля нападу ён здзейсн?? беспрэцэдэнтны в?з?т да пасла Рас?? пры Святым Пасадзе, некальк? разо? стэлефано?ва?ся з Уладз?м?рам Зяленск?м ? кожны тыдзень няспынна закл?кае да м?ру, не дазваляючы чалавецтву забыць пра пакуты змучанага ?кра?нскага народа.
Святы Айцец высока цэн?ць прыклад святасц? ? ?клад сва?х папярэдн?ка? у жыццё Касцёла. У гэты пантыф?кат был? канан?заваны Ян ХХ???, Павел VI, Ян Павел ? ? Ян Павел ??. Бл?зк?я братэрск?я аднос?ны ?снавал? пам?ж Фрац?шкам ? Бэнэдыктам XVI, як? адышо? у вечнасць 31 снежня 2022 года.
На працягу апошн?х дзесяц? гадо? Франц?шак правё? 430 агульных а?дыенцый, падчас як?х пазнаём?? верн?ка? з 21-м катэхетычным цыклам; 8 канс?сторыя?, падчас як?х прызначы? 111 кардынала?; канан?зава? 911 святых (800 з як?х – мучан?к? з Отранта). Папа правё? 550 сустрэч на мал?тве Анёл Панск? ? Уладарка Неба, а таксама ?н?цыява? некальк? тэматычных гадо? у Касцёле: Год кансэкраванага жыцця (2015-2016), Год святога Юзафа (2020-2021) ? Год Сям’? – Amoris Laetitia. Важнай падзеяй стала правядзенне Надзвычайнага Юб?лею М?ласэрнасц?, як? адбы?ся ? 2015-2016 гадах. Яшчэ адз?н Юб?лей пройдзе ? 2025 годзе.
Франц?шак выда? тры энцыкл?к?: Lumen fidei (2013), Laudato si’ (2015) ? Fratelli tutti (2020), а таксама шэсць Апостальск?х адгартацый: Evangelii gaudium (2013), Amoris laetitie (2016), Gaudete et exultate (2018), Christus vivit (2019) i Querida Amazonia. Ён ?н?цыява? правядзенне пяц? С?нода Б?скупа?, прысвечаных сям’?, моладз?, Панамазон?? ? с?надальнасц?.