杏MAP导航

Пошук

?люстрацыйнае фота ?люстрацыйнае фота 

2018-ы Святога Айца Франц?шка

Як?м бы? 2018-ы для Франц?шка? Беларуская рэдакцыя VaticanNews узгадала асно?ныя дакументы, падзе? ? рашэнн? Святога Айца, як?я стал? вызначальным? для м?с?? Касцёла.

Год Пантыф?к распача? з публ?кацы? ? сярэдз?не студзеня сваёй Апостальскай канстытуцы? “Veritatis gaudium”, аб касцёльных ун?верс?тэтах ? факультэтах. Ён закл?ка? катал?цк?я вышэйшыя навучальныя ?становы здзейсн?ць сапра?дную “культурную рэвалюцыю”, быць больш м?с?йным?, здольным? весц? дыялог з грамадствам, разв?ваць м?ждысцыпл?нарны характар ? ствараць сетк? супрацо?н?цтва ? свеце.

У лютым Франц?шак сва?м дакументам “?mparare a congedarsi” ?нёс змены ? парадак адста?к? з касцёльных пасада?, на як?я прызначае асаб?ста Пантыф?к. Ён вырашы?, што нунцы?, б?скупы ? кардыналы, як?я працуюць у рымскай куры?, не пераходзяць а?таматычна на пенс?ю, кал? ?м спо?н?цца 75 гадо?. Папа, кал? ён пал?чыць гэта неабходным, можа даверыць ?м працягваць выконваць абавязк?.

У красав?ку выйшла Апостальская адгартацыя “Gaudete et exsultate”, аб пакл?канн? да святасц? ? сучасным свеце. Мы станов?мся святым?, кал? жывём евангельск?м? благасла?ленням? – гэта гало?ны шлях, таму што ён вядзе супраць плын? гэтага свету, падкрэсл?? Святы Айцец у дакуменце.

У чэрвен? Папа пашыры? групу кардынала?-б?скупа?. Менав?та з ?х шэрагу аб?раецца дэкан Калег?? кардынала?. Франц?шак дапо?н?? групу чатырма ?ерархам?, як?я працуюць у рымскай куры?: Пьетра Парал?нам, Леанарда Сандры, Маркам Уэле ? Фернанда Ф?лон?.

У жн??н? Пантыф?к унёс змены ? фрагмент Катэх?з?са Катал?цкага Касцёла, як? датычыць смяротнага пакарання. “Касцёл, у святле Евангелля, вучыць, што смяротнае пакаранне недапушчальнае, бо з’я?ляецца замахам на непарушнасць ? годнасць чалавека, ? з рашучасцю спрыяе яго адмене ва ?с?м свеце”, - гаворыцца ? новай рэдакцы? параграфа 2267.

20 жн??ня Папа абвясц?? “Л?ст да народа Божага”, у як?м закл?ка? да мал?твы ? пакаяння за грах? Касцёла. “Гледзячы ? м?нулае, н?кол? не будуць дастатковым? просьбы аб прабачэнн? ? выпра?ленн? нанесенай шкоды. Заз?раючы ? будучыню, н?кол? не будзе дастаткова таго, што мы роб?м, каб стварыць культуру, здольную прадух?л?ць падобныя с?туацы?”, - нап?са? ён.

У верасн? была апубл?кавана Апостальская канстытуцыя “Episcopalis communio”, аб структуры С?нода Б?скупа?. Новы дакумент прадугледжвае, што акрамя Звычайных, Надзвычайных ? Спецыяльных Асамблей, кал? ?снуюць прычыны экумен?чнага характару, магчыма правядзенне ?ншых с?надальных схода?. Пантыф?к можа пакл?каць на С?нод асоб, як?я не з’я?ляюцца б?скупам?, у кожным асобным выпадку асаб?ста акрэсл?ваючы ?х ролю. Ён можа пастанав?ць, каб пасяджэнне адбывалася ? некальк? этапа?. У новай Канстытуцы? гаворыцца таксама пра тры фазы С?нода: падрыхто?чую, цэлебраты?ную ? рэал?зацыйную.

У кастрычн?ку Франц?шак прыня? удзел у С?нодзе Б?скупа? на тэму моладз?. На ?м бы? прыняты вын?ковы дакумент, што змяшчае канкрэтныя прапановы на тэму душпастыртсва моладз? ? сучасным свеце. Таксама бы? абвешчаны каротк? Л?ст да моладз?, у як?м гаворыцца, сярод ?ншага, што Касцёле ? свет, маюць вострую патрэбу ? энтуз?язме маладых людзей.

У снежн? Папа рэарган?зава? Ватыканск? Губернатарат. Прынцыпам? ? крытэрыям? рэформы стал?: рацыянал?зацыя, эканом?я, спрашчэнне, функцыянальнасць, транспарэнтнасць, нарматы?ная паслядо?насць ? арган?зацыйная г?бкасць. Был? спрошчаны бюракратычныя працэдуры ? ?ведзены новыя механ?змы кантролю. Адбылося скарачэнне колькасц? дырэкцый ? аддзела?.

Аб намаганнях Касцёла па барацьбе са зло?жыванням? духавенства заяв?? Франц?шак падчас традыцыйнай перадсвяточнай сустрэчы з супрацо?н?кам? Рымскай куры?. Ён узгада? ? шмат дасягнення? Касцёла ? адыходзячым годзе: С?нод Б?скупа?, чарговыя крок? па рэфармаванн? Рымскай куры?, добрыя вын?к? Ватыканскага банка, новыя ватыканск?я законы...

Нав?на ? фармаце а?дыё
26 снежня 2018, 13:39