杏MAP导航

Пошук

Дз?трых Бонхёфер Дз?трых Бонхёфер 

80 гадо? з дня г?бел? тэолага, як? к?ну? выкл?к Г?тлеру

9 красав?ка 2025 года спа?няецца 80 гадо? з дня смерц? Дз?трыха Бонхёфера, выб?тнага лютэранскага тэолага ? ?дзельн?ка руху супрац?ву нацызму, як? бы? пакараны смерцю ? канцлагеры Флосенбюрг.

Аляксандр Амяльчэня - Vatican News

Бонхёфер, нарадз??шыся 4 лютага 1906 года ? Вроцлаве, ста? адным з найбольш уплывовых тэолага? XX стагоддзя. Яго жыццё ? вучэнне працягваюць натхняць хрысц?ян ва ?с?м свеце, нягледзячы на тое, што прайшло 80 гадо? з дня яго траг?чнай смерц?.

Быць хрысц?ян?нам значыць быць чалавекам

"Быць хрысц?ян?нам азначае быць чалавекам. Не нейк? тып чалавека, а проста чалавечнасць стварае ? нас Хрыстус", - п?са? ён, падкрэсл?ваючы важнасць практычнага хрысц?янства ? штодзённым жыцц?.

Тэолаг рана распазна? небяспеку нацызму ? ста? адным з першых, хто выступ?? у абарону я?рэя?. У сва?м эсэ "Касцёл ? я?рэйскае пытанне", нап?саным у 1933 годзе, ён сцвярджа?, што абарона право? чалавека з'я?ляецца абавязкам усяго Касцёла.

Як удзельн?к руху супрац?ву, Бонхёфер бы? арыштаваны ? 1943 годзе ? правё? апошн?я два гады свайго жыцця ? турме. Менав?та там ён нап?са? свае самыя ?плывовыя працы, уключаючы л?сты ? вершы.

Чым ёсць хрысц?янства для нас сёння?

"Тое, што мяне няспынна хвалюе, гэта пытанне аб тым, чым ёсць хрысц?янства або к?м ёсць Хрыстус для нас сёння", - п?са? Бонхёфер свайму сябру Эбергарду Бетге з турмы ? 1944 годзе.

Спадчына пратэстанцкага тэолага працягвае жыць. Яго працы перакладзены на мног?я мовы. Кардынал Вальтэр Каспер адзнача?, што б?блейская тэалог?я следавання за Хрыстом у разуменн? Бонхёфера прама?ляе сёння як да пратэстанта?, так ? да катол?ка?. Бонхёфер закл?ка? да "зямнога хрысц?янства", якое будзе вызначацца не рэл?г?йным? актам?, а "?дзелам у пакутах Бога дзеля свету"

Вера натхняе на супрац?? несправядл?васц?

Апошн?м яго л?таратурным творам ста? верш "Цудо?на абаронены добрым? с?лам?", нап?саны 19 снежня 1944 года ? берл?нскай турме. Гэты верш-псальм, упершыню апубл?каваны ? 1951 годзе, да гэтага часу часта ?згадваецца на розных мовах, а музыку да яго нап?сал? больш за 70 кампаз?тара?.

80 гадо? пасля смерц? Бонхёфера, яго жыццё нагадвае пра неабходнасць адстойваць свае перакананн? нават у самыя цёмныя часы ? пра тое, як вера можа натхняць на супрац?? несправядл?васц?.

09 красав?ка 2025, 10:45