杏MAP导航

Пошук

?люстрацыйнае фота www.catholic.by ?люстрацыйнае фота www.catholic.by 

30-я гадав?на адраджэння касцёльных структур у Беларус?

13 красав?ка 1991 г. – важная дата ? г?сторы? Касцёла ? Беларус?. 30 гадо? таму св. Ян Павел ?? выда? булу аб заснаванн? М?нска-Маг?лё?скай арх?дыяцэз?? ? м?трапол??.

З гэтага папскага дакумента пача?ся до?г? ? складаны працэс адраджэння касцёльных структур на тэрыторы? кра?ны. С?мвал?чна, што дакумент бы? абнародаваны праз некальк? тыдня? пасля святкавання Вял?кадня, н?быта нагадваючы ?с?м, што пасля пакут ? смерц?, вытрываных з верай, за?сёды наступае новае жыццё.

У той красав?цк? дзень, кал? сэрцы верн?ка? напа?няла пасхальная радасць ? прырода ажывала пасля халоднай з?мы, пасля перыяду ганення? па?ста? да новага жыцця ? Касцёл на беларускай зямл?.

Першым? промням? св?танку ?васкрасення Касцёла стала прызначэнне ? 1989 г. пробашча параф?й Мац? Божай Анёльскай ? св. Франц?шка Ксаверыя ? Гродне, кс. Тадэвуша Кандрусев?ча б?скупам М?нск?м ? Апостальск?м адм?н?стратарам для катол?ка? лац?нскага абраду ? Беларус?. Дагэтуль беларуск?я катол?к? на працягу некальк?х дзесяц?годдзя? не мел? пастыра.

М?нула яшчэ тры гады ? падчас свайго прабывання ? марыйным санктуары? ? Фац?ме св. Ян Павел ?? абвясц?? аб яшчэ адным важным рашэнн?. Як Уваскрослы Езус з’яв??ся перад сва?м? вучням? ? новым целе, так ? Касцёл на тэрыторы? нашай кра?ны пав?нен бы? за?снаваць у новай форме.

Булай Ex quadam Пантыф?к ствары? М?нска-Маг?лё?скую м?трапол?ю, у склад якой увайшла М?нска-Маг?лё?ская арх?дыяцэз?я, Гродзенская ? П?нская дыяцэз??. М?нска-Маг?лё?ская арх?дыяцэз?я была створана ? межах М?нскай, Маг?лё?скай ? В?цебскай абласцей, Гродзенская – у межах Гродзенскай вобласц?, П?нская – у межах Брэсцкай ? Гомельскай абласцей.

У той жа дзень св. Ян Павел ?? прызначы? пробашча катэдральнай параф?? ? П?нску, кс. Каз?м?ра Свёнтка арцыб?скупам-м?трапал?там М?нска-Маг?лё?ск?м ? адначасова Апостальск?м адм?н?стратарам П?нскай дыяцэз??. Пробашч параф?? Святога Духа ? В?льн?, кс. Аляксандр Кашкев?ч бы? прызначаны Б?скупам Гродзенск?м.

У 1999 г. Ян Павел ?? заснава? В?цебскую дыяцэз?ю ? межах аднайменнай вобласц? ? прызначы? яе б?скупам пробашча маг?лё?скай параф?? Унеба?зяцця Найсвяцейшай Панны Мары? ? св. Стан?слава, кс. Уладз?слава Бл?на.

За 30 гадо? з’яв?л?ся новыя б?скупы, вырасла колькасць святаро?, законн?ка? ? законн?ц, колькасць параф?й дасягнула амаль 500, пашыраецца ?клад свецк?х верн?ка? у жыццё катал?цк?х супольнасцей, дзейн?чаюць дзве сем?нары?, некальк? навучальных устано?, выдавецтвы, дабрачынныя структуры, СМ?. Касцёл у Беларус? як закваска ?мкнецца спрыяць зменам у грамадск?м жыцц?. Яго новая г?сторыя тольк? пачынаецца, а евангельск?я словы з дэв?зу 2021 пастырскага года: “Брамы пякельныя не перамогуць яго“ (Мц 16, 18)” даюць надзею на тое, што ? еднасц? з Хрыстом наш Касцёл пераадолее ?се цяжкасц?, а значыць Бог на Беларус? будзе жыць.

13 красав?ка 2021, 12:43